23
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Pamuk davası Meclis gündeminde

CHP Mersin milletvekili Mustafa Özyürek, yazar Orhan Pamuk'un bugün Şişli Adliyesi'nde yargılanması sırasında büyük kargaşa yaşandığını, Pamuk'a yumurta atıldığını, arabasının yumruklandığını, ayrıca duruşma salonunda güvenliğin sağlanamadığını ve yabancı bir diplomatın boynunun sıkıldığını belirterek, "Kamuoyunun yakından ilgilendiği bu mahkeme duruşmasına çok sayıda yerli-yabancı basın mensubu ve komisyonun katılacağı Bakanlığınızca biliniyor muydu? Güvenliği sağlayıcı önlemler neden alınmadı?" diye sordu.

Özyürek, Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği önergesinde, Pamuk Davası'nda neden gerekli güvenlik önlemlerinin alınmadığını sordu.
Duruşmaya, yerli ve yabancı birçok kişinin katılacağının bilinip bilinmediğini, biliniyorsa neden böyle bir önlem alınmadığını sordu. Özyürek önergesinde şu sorulara yer verdi:

"Kamuoyunun yakından ilgilendiği bu mahkeme duruşmasına çok sayıda yerli yabancı basın mensubu ve komisyonun katılacağı Bakanlığınızca biliniyor muydu? Güvenliği sağlayıcı önlemler neden alınmadı? Biliniyorduysa, Orhan Pamuk başta olmak üzere avukatların, basın mensuplarının ve izleyicilerin güvenliğini sağlayacak önlemler niçin alınmamıştır? Duruşma öncesinde, duruşma sırasında ve sonrasında kimlerin taşkınlık yapacağı konusunda emniyet güçleri niçin bir istihbarat çalışması yaparak gerekli önlemleri almamıştır? Ortaya çıkan tatsız olayların içerdeki ve dışarıdaki yansımalarının Türkiye'nin saygınlığına gölge düşürdüğünü kabul ediyor musunuz? Görevini ihmal eden yetkilileri için ne gibi yaptırım uygulayacaksınız? Yargılama konusunda Şişli Adliyesi'nden Bakanlığınıza gönderilen yazının cevabını niçin geciktiriyorsunuz?"

.
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2005 Cuma 20:27:59
Güncelleme :16 Aralık 2005 Cuma 20:32:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?