19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Papa Sultanahmet'te dua etti

Ayasofya'da dua edip etmeyeceği konusunda spekülasyonlar yapılan Papa, Ayasofya Müzesi'ni bir turist gibi gezerken, daha sonra gittiği Sultanahmet Camii'nde huzur duruşuna geçerek dua etti.

Papa 16. Benedikt, Ayasofya Müzesi ziyaretinin ardından Sultanahmet Camii'ne gitti. Papa'yı, Sultanahmet Camii önünde İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı karşıladı.

Papa 16. Benedikt ile Müftü Çağrıcı, cami önünde kısa bir süre sohbet ettiler. Gazetecileri selamlayan Papa 16. Benedikt, daha sonra İstanbul Müftüsü Çağrıcı ile camiye girdi. 
 

Ayasofya gezisi

Vatikan konutunda bir süre dinlenen Papa, saat 17.00'de Ayasofya Müzesi'ne ulaştı. Müzenin protokol kapısından müzeye giriş yapan Papa 16. Benediktus, İstanbul Valisi Muammer Güler, Ayasofya Müzesi Başkanı Dr. Haluk Dursun ve Müze Müdürü Jale Dedeoğlu tarafından karşılandı.

Eski ana giriş kapısı ve mimari özellikler hakkında bilgi alan Papa, Ayasofya'nın içinde de Dursun'dan kubbe hakkında da bilgi aldı. Papa'yı Ayasofya ziyareti sırasında TRT, Anadolu Ajansı ve Vatikan'ın özel olarak belirlediği basın mensupları izleyebildi. Papa'nın Ayasofya'ya girişini Ayasofya karşısında mevzilenmiş yaklaşık 100 yerli ve yabancı gazeteci de görüntüledi.

Papa'yı korumak için bölgede 9 bin 500 polis görevlendirildi. Ayasofya'nın minarelerine keskin nişancılar yerleştirildi.

Ayasofya ziyaretinini sürdüren Papa, Sultanahmet Camii'ne de bir ziyaret gerçekleştirecek. Papa ziyareti dolayısıyla gün boyunca vatandaşların Sultanahmet Camii'nde namaz kılmalarına izin verilmedi. Ayasofya ve Sultanahmet içinde dün geceden bu yana polis nöbet tutuyor.

AYASOFYA

Ayasofya, UNESCO'ya bağlı Dünya Kültür Merkezi tarafından dünyanın 7 harikasının 23 yeni adayı arasında gösteriliyor. İlk kez Constantinus zamanında yapımına başlanan Ayasofya, oğlu Constantinus II zamanında, 360 yılında bitirildi. 404 yılında halk ayaklanmasında yanan, 532'de ise Nika ayaklanmasında yıkılan Ayasofya'nın bugüne ulaşan yapısı, imparator İustinianus döneminde Trallesli Anthemios ile Miletoslu İsidoros adlı mimarlar tarafından inşa edildi ve 537 yılında ibadete açıldı.

Haçlı ordularınca yağmalanan ve bakımsız kalan Ayasofya, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethinden sonra camiye çevrildi. Osmanlı topraklarında en iyi korunan ve Kabe'den sonra en çok saygı gören yapı niteliğini de kazanan Ayasofya'ya, batıdaki kubbeciklerden birinin yerine ahşap bir minare, daha sonra da güney-batıya tuğla minare eklendi. 2. Beyazıt döneminde kuzey-doğudaki ince minare yapıldı.

Bu arada, 1506'da Bizans mozaikleri sıvayla kapatıldı. Batıdaki minareler ise çevredeki evleri yıktırarak çevresini açan Mimar Sinan tarafından yapıldı. Sinan, Andonikos döneminde yaptırılan payandaları onardı ve yenilerini ekledi.


aa
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2006 Perşembe 18:06:52
Güncelleme :30 Kasım 2006 Perşembe 18:17:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?