27
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

'Papa Türkiye'de neler yapmalı'

Amerikan Time dergisi, son sayısında Papa 16.Benedikt’in Türkiye’ye yapacağı ziyareti ve ziyaretin İslam-Batı gerginliği üzerindeki etkilerini mercek altına alıp konuyu kapak sayfalarına taşıdı. Time, "Papa, Türkiye’de her ne yaparsa yapsın, İslam ile Batı arasındaki ilişkiler şu sıra onun bir ilahiyatçı değil, diplomat gibi davranması gerektiğini gösteriyor" diye yazdı.

Yazıda "12 Eylül’de Regensburg’da yaptığı konuşma onu geri dönülmez bir noktaya getirdi. Benedikt’in gerginliği artırmak için kasıtlı mı hareket ettiği belli değil. Ancak çoğu gözlemciye göre Papa konuşmasında ne dediğini gayet iyi biliyordu. Papa’nın İslam ile şiddeti bağdaştıran sözleri her iki tarafa da fazla hareket alanı bırakmadı." denildi.

Papa’nın Türkiye ziyareti sırasında nasıl bir tutum izlemesi gerektiğini Amerikalı ilahiyatçılara soran Time şu yanıtları aldı:

John Esposito (Georgetown Üniversitesi) - "Papa, kendisini Hıristiyan liderlerle yapacağı görüşmelerle sınırlamamalı."

Seyyed Hossein Nasr (George Washington Üniversitesi) - "Papa, Türkiye’de Müslüman çoğunluğa hitap etmeli."

Rahip Thomas Reese (Woodstock İlahiyat Merkezi) - "Papa, şöyle bir yaklaşımda bulunabilirdi: ’Siz de aynı benim gibi terörizm konusunda endişe duyuyorsunuz.’ Papa ve Müslümanlar, kürtaj karşıtlığı, aşırı tüketim, seks, şiddet ve Filistinlilerin hakları konusunda aynı görüşleri paylaşıyorlar."
Hürriyet
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2006 Pazartesi 06:01:26
Güncelleme :20 Kasım 2006 Pazartesi 06:08:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?