22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Parasını ödeyene kurusıkı serbest

Yargıtay, sıkça ölüm ve yaralanmalara neden olan kurusıkı tabancayla meskûn mahalde ateş etme eyleminin sadece 50 YTL ile cezalandırılabileceğine karar verdi.

Karara göre, alınması ruhsata bağlı olmayan kurusıkı tabancaya sahip olan herkes, parasını ödeyerek dilediği kadar ateş edebilecek.
Kahramanmaraş'ta, kurusıkı tabancasıyla havaya üç el ateş açan kişi hakkında 2003'te dava açıldı. Kahramanmaraş 3. Asliye Ceza Mahkemesi, yargılama sonunda sanığa eski TCK'nın 551. maddesi uyarınca "meskûn mahalde ateş etmek" suçundan 82 YTL adli para cezası verdi.

'Gürültü'den ceza 

Adalet Bakanlığı, itiraz edilmediği için kesinleşen kararı Yargıtay'a taşıdı. Bakanlık, mahkemenin yeni yasalarla eski TCK arasında karşılaştırma yapmadan söz konusu kararı verdiğini, bunun da mevzuata aykırı olduğunu belirtti. Yargıtay 8. Ceza Dairesi de mahkemenin verdiği kararı "hatalı" olduğunu belirterek bozdu. 

Kararda, söz konusu eylemin Kabahatlar Kanunu kapsamında olduğu, buna göre sanığa "gürültü" yaptığı için 50 YTL para cezası verilmesi gerektiği ifade edildi. 

Daire, daha önce "meskûn mahalde ateş etmek" suçunun, yeni TCK'ya göre birisinin ölümüne ya da yaralanmasına neden olmasa bile 1 yıla kadar hapisle cezalandırılabileceğine karar vermişti. 

Bu nedenle karar kafa karışıklığı yarattı. Ancak iki karar arasındaki farkın, yeni TCK'da kuru sıkı silahlarla ilgili düzenleme bulunmamasından kaynaklandığı belirtildi. Yeni TCK'da sadece silahla meskûn mahalde ateş edilmesinin suç sayılması nedeniyle Yargıtay, kuru sıkı silah kullanımına ancak "gürültü" yapıldığı gerekçesiyle Kabahatler Kanunu'ndan ceza verebildi.




MİLLİYET
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2007 Cuma 09:56:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Kenan RAHAT IP: 85.108.178.xxx Tarih : 22.01.2007 12:28:49
Yargıtay 8. Ceza Dairesinin söz konusu kararının tarih, esas ve karar numarısını email adresime gönderiseniz çok sevinirim çünkü biz halen kuru sıkı olsa dahi meskun mahalde ateş etmek suçundan adli işlem yapıyoruz. Saygılarımla