19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Paşa lojmanına yolsuzluk incelemesi

Kara Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi, aralarında eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ve eski Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç'ın da bulunduğu emekli 22 generalin oturduğu lojmanlarda "aşırı harcama" araştırması yapılmasına karar verdi. 

Askeri Başsavcılığın Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar büyükanıt'ın izniyle, Ankara Garnizonu'ndaki lojmanların onarımı sırasında, müteahhit firmalara ihale dışı işler yaptırarak 454 bin YTL haksız kazanç sağladıkları iddiasıyla 2'si yarbay 23 asker hakkında açtığı davanın görülmesine dün devam edildi. 

Sanıklardan terhisli asteğmen Ali Kemal İbiş, savunmasında, Haziran 2001 - Haziran 2002 arasında merkez lojmanlarındaki bir binanın dış cephesinin boyanması talimatını aldıklarını, boya işinin dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun emriyle, mevzuatta gösterilen marka boya ile değil kauçuk esaslı bir boya türüyle gerçekleştirildiğini kaydetti. Sanık avukatı Ali Fahir Kayacan da, müteahhit firmaların, lojman sahiplerinin istekleri doğrultusunda yaptığı ihale dışı işleri, ihale bedeli gibi gösterdiğini öne sürdü. 

Bu şekilde Paris Caddesi'ndeki lojmanlara 4900 YTL değerinde bayan kuaförü açıldığını, Tunus Caddesi'ndeki lojmanın basamaklarının 1500 YTL'ye yenilendiğini öne süren Kayacan, Devlet Mahallesi'ndeki subay lojmanlarına da 12 bin 700 YTL'ye çöp toplama alanı yapıldığını iddia etti. 

Kayacan Yenimahalle'deki 152 askeri lojmanın doğalgaz sayaçlarının her biri 300 dolar olan abonelik ücretinin de yine müteahhitler tarafından karşılandığını kaydetti. 

Mahkeme, ihaleler kapsamında yapılması gereken tadilatların ve yapıldığı iddia edilen tadilat dışı işlerin askeri hakim tarafından araştırılmasına, harcama miktarlarının da Lojman İdare Amirliği'ne sorulmasına karar verdi. Davanın önceki duruşmalarında sanık avukatları, Karadayı'nın lojmanında fazladan dolap, çöp öğütücü, ahşap köpek kulübesi, Kılınç'ın evine de fazladan mutfak mermeri yapıldığını öne sürmüşlerdi.
Milliyet
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2006 Cumartesi 10:19:34
Güncelleme :4 Kasım 2006 Cumartesi 10:32:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?