22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Paşaların katil zanlıları serbest

Yasa dışı Dev-Sol örgütü adına eski İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcısı Yaşar Günaydın, emekli Orgeneral Adnan Ersöz ve Emekli Oramiral Kemal Kayacan'ın öldürülmesi olaylarının da aralarında bulunduğu 51 eylemden sorumlu tutulan 16 sanıktan tutuklu olan 2'si 15 yıl sonra tahliye edildi.

Emekli paşaların 2 katil zanlısı 15 yıl sonra serbest

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanık Galip Aygül katıldı. Diğer tutuklu sanık Nursel Demirdöğücü ise duruşmaya getirilmedi.

Duruşmada esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Adnan Babadağ, THKP/C Dev-Sol isimli silahlı terör örgütünün üyeleri olan sanıklar Galip Aygül, Nursel Demirdöğücü, Ahmet Özdemir, Hacer Arıkan, Mesude Pehlivan, Hüseyin Atıcı, Filiz Karayel ve Şükrü Aydoğdu'nun “Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs etmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını talep etti.

Savcı Babadağ, ayrıca Topluma Kazandırma Yasası'ndan yararlanmak isteyen Şükrü Aydoğdu'nun verdiği samimi beyanları dikkate alınarak bu talebi yerinde bulunup cezasında indirim yapılmasını istedi.

Duruşmada, tutuklu sanıklar Aygül ve Demirdöğücü'nün avukatları müvekkillerinin uzun zamandan beri tutuklu olduklarını belirterek, tahliye talebinde bulundular.

Mahkeme heyeti, sanıklar Aygül ile Demirdöğücü'nün tutuklu kaldıkları süreyi göz önünde bulundurarak tahliyelerine karar verdi ve duruşmayı erteledi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, 2 Mayıs 2005 tarihinde verdiği kararda sanıkları, 6 Şubat 1992'de İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcısı Yaşar Günaydın, koruma polisi Şaban Ceylan ve makam şoförü Halit Balta, 13 Ekim 1991'de emekli Orgeneral Andan Ersöz, 19 Ağustos 1991'de İngiliz uyruklu Andrew Blake, 29 Temmuz 1992'de emekli Oramiral Kemal Kayacan, 22 Kasım 1990'da Bayrampaşa Cezaevi Savcısı Niyazi Fikret Aygün'ün öldürülmesi, 24 Mart 1992'de MİT'e ait bir servis aracının taranması olaylarının da aralarında bulunduğu 1989 ile 1992 yılları arasında gerçekleştirilen öldürme, yaralama, bombalama, soygun, silahlı saldırı ve korsan gösteri gibi 51 eylemden sorumlu tutmuştu.

Mahkeme söz konusu kararda “İstanbul Devrimci Birlikler Genel Sorumlusu” olduğu iddia edilen sanıklardan Galip Aygül ve Nursel Demirdöğücü'yü “Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs etmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis cezasına çarptırırken, duruşmalardaki hal ve davranışları, eylemlerinin vahameti ve yoğunluğu göz önüne alınarak bu kişilerin cezalarında indirim yapmamıştı.

Mahkeme, aynı suçtan aynı cezaya mahkum olan sanıklar Ahmet Özdemir, Hacer Arıkan, Filiz Karayel, Hüseyin Atıcı ve Mesude Pehlivan'ın ise duruşmalardaki davranışları dikkate alınarak yapılan indirimle cezalarını müebbet ağır hapse çevirmişti.

Yine “anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs etmekten” ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis cezasına çarptırılan sanık Şükrü Aydoğdu'nun cezası ise, verdiği ifadeyle suç örgütünün ve olayların meydana çıkmasına yardımcı olduğunun anlaşılması nedeniyle mahkemece Topluma Kazandırma Yasası'nın 4. maddesi gereği ve pişman olması dikkate alınarak 13 yıl 4 ay ağır hapse indirilmişti.

Kararda, sanıklar Selman Demir, Selma Demir ve Savaş Kircan hakkında “yasa dışı örgüte üye olmak” suçundan açılan davanın zaman aşımı, Altan Berdan Keremgiller ile Ali Rıza Kurt'un davaları da ölmeleri nedeniyle ortadan kaldırılmıştı.

Ümit İlter hakkında İzmir DGM'de, Ali Tekin hakkında da Ankara DGM'de bu dosyadaki suçlardan mahkum oldukları için ceza verilmezken, avukatı savunma yapmayan Suna Ökmen'in davası ise ayrılmıştı.

Davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, bazı tutanaklarda imza eksikliği olduğu gerekçesiyle usulden bozduğu dosyayı İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne geri göndermişti.



A.A
Yayın Tarihi : 3 Mayıs 2007 Perşembe 12:32:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?