16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Patlayıcılar NATO üyelerinden geliyor

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer’in Ankara ziyaretine, terör örgütü PKK’nın saldırıları damgasını vurdu. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Scheffer’le görüşmesinde son dönemde PKK saldırılarında kullanılan ve yakalanan PKK militanlarında ele geçirilen silahların tümünün, aralarında AB ve NATO üyelerinin de bulunduğu ülkelerden geldiğini söyledi.


“NATO dayanışması bekliyoruz” diyen Bakan Gül, Türkiye’nin Irak’taki kargaşa nedeniyle artan terörden büyük sıkıntı yaşadığını, hükümetin talimatıyla da TSK’nın Türkiye-Irak sınırında “yoğun güvenlik önlemi aldığını” vurguladı. Edinilen bilgiye göre Gül, “Tüm bu yoğun önlemleri almaya mecburuz. Çünkü teröre her gün vatandaşlarımızı kurban veriyoruz” diye konuştu.

“PKK taktik değiştirdi”

Bakan Gül, PKK’nın özellikle ABD’nin Irak’ı işgalinin ardından terör saldırılarında “taktik değiştirdiğini” de vurgulayarak, teröristlerin Irak’taki direnişçilerin ve Lübnan’da Hizbullah’ın kullandığı taktikle Türk Silahlı Kuvvetleri’ne saldırılar düzenlediğini anlattı. Gül, “Terör örgütünün kullandığı uzaktan kumandalı patlayıcıların hemen hepsi, aralarında NATO üyelerinin de bulunduğu Avrupa ülkeleri tarafından üretiliyor” diye konuştu.

NATO terörü desteklemez
Görüşmede, Türkiye’nin “neyle karşı karşıya olduğunun farkında olduklarını” ve terörle yapılan mücadeleyi desteklediklerini kaydeden NATO Genel Sekreteri de Hoop Scheffer ise, basın toplantısında adına çalıştığı ittifakı koruma ihtiyacı duydu.
Scheffer, gelen yoğun sorular üzerine, “Müttefikler NATO’nun terörist örgüt olarak nitelendirdiği PKK’ya destek vermiyor. Müttefiklerimiz bu konudaki durumlarını çok net şekilde açıklamışlardır” diye konuştu. PKK’nın Kuzey Irak’tan silinmesi için NATO’nun Türkiye’ye yardım edip etmeyeceğinin sorularına ise Genel Sekreter, NATO’nun bu konuda doğrudan bir rol oynayamayacağını ancak Türkiye ile dayanışma sergilemeye devam edebileceğini söyleyerek yanıt verdi.
Scheffer, “İttifak üyeleri teröre destek vermezler” sözüyle, Genelkurmay Başkanı Büyükanıt’ı da yanıtlamış oldu. Büyükanıt, özellikle son dönemde yaptığı açıklamalarda, aralarında NATO üyelerinin de bulunduğu müttefik ülkeleri teröre destek vermekle eleştirmişti.

Bakan Gül rest çekti: Rumlar’a izin yok

NATO Genel Sekreteri’nin Ankara’daki temaslarında öne çıkan bir başka konu ise, NATO-AB işbirliği oldu. NATO’ya tam üye olan Türkiye, NATO ile AB’nin işbirliği yaptıkları askeri harekatlarda, tanımadığı Kıbrıs Rum Kesimi’nin yer almasına izin vermiyor.
Ancak Rumlar, AB’yi kullanarak, Türkiye’yi vetosunu kaldırmaya iknaya çalışıyorlar. Kosova’da oluşturulmaya çalışılan AB polis gücüne, Rumlar da katılmak istiyorlar. Polis gücü, harekatlarında NATO’dan destek alacağından, Türkiye Rumlar’ın bu operasyonda yer almasına karşı çıkıyor. Scheffer, Bakan Gül’le görüşmesinde konuyu gündeme getirerek, “Şu anda bir çıkmaza girmiş durumdayız. Bunu nasıl aşabiliriz?” sorusunu yöneltti. Ankara protokolünü hatırlatan Bakan Gül, “Türkiye’nin meşru tavrından geri adım atılması da mümkün değildir” dedi.

Vatan
Yayın Tarihi : 13 Haziran 2007 Çarşamba 07:30:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?