27
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Patronlardan 'ilgili kesimlere' uyarı

mustafa koçTÜSİAD Yüksek İstişare Toplantısı'nda konuşan Mustafa Koç ve Ömer Sabancı hükümete laiklik konusunda sert eleştiriler yöneltti.

İstanbul'da toplanan TÜSİAD Yüksek İstişare Toplantısı'nda açılış konuşmasını yapan YİK Başkanı Mustafa Koç, Danıştay'a yapılan saldırı ile doruk noktaya çıkan laiklik tartışmalarına değindi. Siyasetin içindeki kavgaya son verilmesi ve sağduyunun korunması gerektiğinin altını çizen Koç şunları söyledi:

"Bir sınavın içinden geçiyoruz. Siyasetin zirvesinde çatışma görüntüsünden uzak durulmalı. Türkiye'nin laiklik çizgisi korunmalı ve buna sahip çıkılmalıdır. Bölgede örnek bir ülke olarak laik demokratik cumhuriyeti koruyarak demokratik reformlara devam edilmeli. Demokratik reformların uygulanmasında daha kararlı olunmalı. Bu hükümet ekonomide yapısal reformları uygulayarak önemli bir başarı sağladı. Ama dış şoklara karşı dikkat etmek gerekiyor. 

Türk ekonomisi dış şoklara karşı hala kırılgan. Bizim için en önemli kırılganlık siyasi istikrarsızlık. Laiklik ilkesinden vazgeçme gibi bir tartışma bu kırılganlığı artırır. Nüfusun tamamı müslüman olan bir ülkede yaşıyoruz. Laiklik ekseneniden sapma girişimlerine gündemimizde yer yok. Kazanan ve kaybedenin olmadığı herkesin kazandığı bir idealimiz AB. Hükümet, eskisi kadar AB ile ilgili çalışma yapmıyor. Bu konuda bir samimiyet eksikliği var. Hükümet, bir an önce AB ülkeleri nezdinde çalışma başlatmalıdır. Hükümet, AB konusunda gerekli kararlılığı göstermiyor. Yani bir reform yapılacaksa bunu uygulamak için yapmamız gerekiyor. Kağıt üzerinde kaldığında bizi eleştirenlere kızma hakkımız yok.

Kamu personelinin eğitilmesi lazım. Kamuoyunu bu tür konularda bilgilendirmek lazım. Reformlar Türkiye'yi gelişmiş ülkeler arasına sokmak için yapılıyor. Türkiye, her dış şokta zarar eden bir ülke durumundadır. Bunlara karşı önlem almak lazım. kısır çekişmelerle boşa zaman geçirmeyelim bu bizi küresel yarışta geri bırakır. Bu anlamda Türk özel sektörü tüm çabasını gösteriyor bundan sonra da gösterecektir."
     
SABANCI: EĞİTİMİ DİN EKSENİNE OTURTTULAR

TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı, TÜSİAD YİK toplantısında şöyle konuştu:

"Bazı dönemlerde uyarı görevimizi yerine getirmek elzemdir. Gelişmekte olan ülkelerden fon çıkışı yaşanıyor. IMF ve AB çıpalarına rağmen son günlerde meydana gelen dalgalanmalardan çok daha fazla etkilendik. Hükümet temsilcileriyle görüştüğümüz zamanlarda endişelerimiz sürekli gündeme getirdik. AB ile ilişkilerimizde hükümette görülen isteksizlikli görüyoruz. Hükümette bu konuda atalet var. Bunları dile getirirken en çok da siyasi istikrarsızlıktan dem vurduk. Genellikle eleştirilere verilen tepkileri görüyoruz. Bütün işler hükümete yönelik komplo olarak görülüyor. Eğitimdeki çalışmaları din ekseni üzerine oturttular. Bizden olmayan ve bizden keskin bıçak gibi ayrıldı. Bu ayrımı yapanlar görevden uzaklaştırılmak yerine sahip çıkıldı. Bunlar dünya medyasında da yer aldı. Laiklik tanımı konusunda tartışmalarla gündem dolduruldu. Makro ekonomik dengeler değişikliğe uğrayacaktır. 

Bu yüzden istikrarlı politikaların bir an önce uygulanması gerekir.Bağımsız kurullara müdahele edilmemelidir. Kamu hizmetlerinde liyakata önem verilmelidir. Bütün tartışmalar laiklik tartışmaların gerisinde kalmamalıdır. Laiklik özümsenmiş bir yaşam biçimidir. Bu temel değerimizin değişikliğe uğramayacağının teminatının verilmesi gerekir. Erken seçim artık gündemden çıkmıştır ve çıkmış olması gerekir. Ekonomide yer alan bu dalgalanmaların ekonomi içinde özümsenmesi zaman alacaktır. Böyle bir ortamda seçim olayının yaşamak ekonomide ciddi bir geri dönüş getirir. Son dalgalanmalar erken seçimi gündemden çıkarmış olmalıdır. Türkiye her sıkıştığında seçime giden bir ülke olmamalıdır.
.
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2006 Cuma 10:59:31
Güncelleme :2 Haziran 2006 Cuma 11:23:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?