30
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Peki Yusuf Kaplan ne olacak?

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ‘hocası’ Necmettin Erbakan’ın affetmesi, beraberinde birçok tartışmayı da getirdi. Cezaevlerinde 40’dan fazla mahkûm, sağlık nedenleriyle Cumhurbaşkanı Gül’ün af yetkisini kullanmasını beklerken, 87 yaşındaki Yusuf Kaplan, PKK’ya yardım ve yataklıktan yattığı Elazığ Cezaevi'nde yaşamını yitirmek üzere. Tunceli Sağlık İl Müdürlüğü'nün oluşturduğu heyetten "vücudunun yüzde 79'unu kaybetmiştir" raporu alan Yusuf Kaplan’ın çocukları, Cumhurbaşkanı Gül’e 2 ay önce gönderdikleri mektuba, bu raporuda ekledi ancak, Cumhurbaşkanı Gül'den olumsuz yanıt geldi. 

Kapatılan Refah Partisi Genel Başkanı ve eski başbakan Necmettin Erbakan, “kayıp trilyon” davası nedeniyle yargılanmış ve ceza almıştı. Erbakan'ın cezasını evinde çekebilmesi için yasal düzenleme yapılmış, bunun üzenire Erbakan Altınoluk’taki yazlığında çekmeye başlamıştı. Cumhurbaşkanı Gül, Erbakan’ın kalan hapis cezasını "sürekli hastalık" nedeniyle kaldırmıştı. Cumhurbaşkanı Gül de aynı davanın sanıkları arasında yer alıyordu.

Suçu: Pil vermek
Malatya Cezaevinde yatan 87 yaşındaki Kaplan’ın cezaevi hikayesi, bir itirafçının “Bize pil verdi” demesiyle başladı. Kaplan, bunun üzerine sorguya alındı ve “yardım ve yataklık” iddiasıyla mahkemeye sevkedildi. Mahkemede 3 yıl 9 ay ceza alan Kaplan, dosyasının Yargıtay'a götürdü. Dosyanın Yargıtay tarafından onanmasıyla cezaevine giren Kaplan, 3 aydır Elazığ Cezaevinde yatıyor. Mahkeme, gerekçeli kararında şu ifadelere yer vermişti: “Sanıklar Kadir Aydoğmuş, Zafer Aksoy, Binali Çuğur, Soner Atmış, Hıdır Alkış ve Yusuf Kaplan’ın sabit bulunan yasadışı silahlı terör örgütüne yardım ve yataklık etmek suçundan eylemlerine uyan ve 5237 sayılı yasaya göre daha lehe hüküm içeren 765 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 169 ve 59. maddesi gereğince suçun işleniş biçimi ve suç kastının yoğunluk derecesi dikkate alınarak 3 yıl 9’ar ay hapis cezası ile cezalandırılmalarına karar verilmiştir.”

Tepkiyle karşıladı Yakınlarının anlatımına göre, kalp hastası olan, akciğer yetmezliği ve tansiyon problemi bulunan Yusuf Kaplan, kararı tepkiyle karşıladı. Bir defa gördüğü hakime, her gün tansiyon kontrolü için hastaneye gittiğini ve ayakta bile zor durduğunu ifade eden Kaplan, kendisine iftira atıldığını söyledi ama dinleyen olmadı. 

Yakalanan itirafçılardan birinin mahkemede, “Bu adam bize herhangi bir şey vermedi. Biz bu adamdan hiçbir şey alamadığımız için bunun üzerine ifade verdik” demesine rağmen, ceza almasını eleştiren Kaplan, “Ben bu kadar süre içeride yatarsam herhalde içeriden çıkışta cesedimi alırlar. Açık havada olmam ve hergün kontrole gitmem gerekiyor” dedi.

Çelişkili raporlar
Kaplan’ın sağlık durumu ise ağır. Vücudunun yüzde 79'unu kaybettiği için kalıcı işgöremezlik raporu alan Kaplan'a ilk rapor Tunceli Sağlık İl Müdürlüğü tarafından oluşturulan 9 hekimden oluşan komisyon tarafından verildi. Bu raporda, Kaplan'ın cezaevine girmesi veya girmemesiyle ilgili bir yorum yapılmazken, Yusuf Kaplan'ın ömür boyu ilaç kullanması gerektiği belirtildi. 

İtirazı üzerine adli tıp görevi gören Fırat Üniversitesi Hastanesi'ne sevkedilen Kaplan'a, üniversite, "Nöroloji, Kardiyoloji, Göz Hastalıkları, Genel Cerrahi, Dahiliye, Psikiyatri ve KBB bölümlerinde yapılan muayeneler sonucunda hükümlünün cezaevi koşullarına uyum sağlamasında sakınca olmadığı ve hayati tehlike için kati bir tehlike oluşturmadığı düşünüldü. Bununla beraber mevcut hastalık yüzünden infazının tehiri gerekli değildir" yazan bir rapor verildi. Kaplan'ın dosyası şu anda İstanbul Adli Tıp Kurumu'nda.

Aygün: Adil Yargılama yapılmamıştır Yargıtay aşamasında Yusuf Kaplan’ın avkatlığını üstlenen Tunceli Barosu avukatlarından Hüseyin Aygün, Kaplan’ın yargılama süresi boyunca Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ifadesinin alınmadığını söyledi. Aygün, “Bu yargılama adil değildir. Kaplan’ın örgüte yardım ettiği düşünülse bile cezalandırılmada hangi amacın yerine getirildiğini anlayamıyoruz. Adil yargılama hakkına aykırıdır. Necmettin Erbakan için yaşından dolayı ‘özel kanun’ çıkarıldı. Erbakan kendi köşkünde ceza çekerken, Cumhurbaşkanı tarafından affedildi. Fakat 87 yaşındaki bir vatandaşın güvenliğin sağlanamadığı bir bölgede örgüte erzak verdiği gerekçesiyle tutuklanarak cezaevine gönderilmesini anlayamıyoruz” diye konuştu.

Çocukları Cumhurbaşkanı Gül’e yazdı
Cumhurbaşkanı Gül'e, babaların affedilmesi için mektup yazarak, sağlık durumunun iyi olmadığını söyleyen Yusuf Kaplan'ın çocukları Hacer ve Melek Kaplan'a yanıt gecikmedi. Cumhurbaşkanlığı'ndan gönderilen yanıtta, taleplerinin reddedildiği belirtilerek, "Resmi prosedüre göre takip ediniz" denildi. Yusuf Kaplan'ın kızı Melek Kaplan, babasını suçunun köyde yaşamak olduğunu belirterek, "Haftada bir babamını yanına gidiyorum. En son gittiğimde vücudunun şiştiğini gördüm. Hayati tehlikesi var ama Cumhurbaşkanı ilgilenmedi. Erbakan'a uygulanan af yetkisini, Sayın Cumhurbaşkanı babama da uygulasın, babam özgürlüğüne kavuşsun" dedi. ()

Radikal
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2008 Perşembe 08:04:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Kerem deniz IP: 88.229.214.xxx Tarih : 24.08.2008 03:55:20

cezaevlerinde binlerce insanımız zor şartlardalar. oysa erbakan mis gibi yazlıgındaydı. Af verilmeli bence mahkumlarımıza.