27
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

PKK, Talabani'ye ne yanıt verdi

KUZEY IRAK GÜNCESİ

PKK, Talabani'ye ne yanıt verdi

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, TGRT Haber'e yaptığı açıklamada terör konusunun Türkiye ve Irak'ın gündeminden düşmesi gerektiğini söyleyerek "Irak'ın kuzeyindeki yönetimin belirli kararlar almasının vakti geldi" dedi.
Babacan, dün Ankara'da yaptığı basın toplantısında ise PKK'ya af konusuyla ilgili bir soruya "Mevcut yasalarımız aslında niyet olduktan sonra kapıların açılmasını sağlayan maddeler içeriyor. Bu konular hem Bağdat ile hem de Irak'ın kuzeyindeki yönetimle artık daha rahat konuştuğumuz konular. Ama şu gün, şu saat şunlar yapılacak, şu adımlar atılacak, bu detayların bugün için açıkça konuşulması doğru değil, mümkün de değil" yanıtı verdi. Babacan, Mesut Barzani'nin Türkiye ziyaretinin önünde bir engel olmadığını da belirtti.
DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani tarafından önceki gün İstanbul'da kabul edildi. Fırat Haber Ajansı'nın dünkü haberine göre görüşme bir saat sürdü ve Talabani DTP yöneticilerini Bağdat'a davet ederek Kürt konferansına yönelik hazırlıkların seçimlerden sonra hızlandırılması gerektiğini söyledi.

IRAK

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Erbil'de toplanacak olan konferansın PKK'ya silah bırakma çağrısı yapacağını söyleyerek "PKK'nın bütün Kürt partilerinin istediğini kabul edeceğini ve silahları bırakıp şiddet eylemlerine son vereceğini zannediyorum. Akılcı davranıp kabul etmelerini ümit ediyorum. Benim görüşüme göre PKK çağrıyı kabul edecek" dedi. Sabah gazetesinin dünkü sayısında Nur Batur'un sorularını yanıtlayan Talabani, "PKK kabul ederse şiddeti durdurmak için büyük bir adım atılmış olacak. Ondan sonra Türk hükümetinin onları ikna etmek için bazı tedbirler alacağını umuyorum" diye konuştu. Talabani şunları söyledi: "Geçen sene Türkiye af ilan ederse silahlarını Amerikalılara vereceklerini açıkladılar. Ben onlara 'Amerikalıların çok silahı var. Siz silahları bize verin' dedim ama onlar 'Amerikalılara vereceğiz' dediler."
Talabani, Referans gazetesinin dünkü sayısına göre Cengiz Çandar'ın da yer aldığı yemekte yaptığı açıklamada ise PKK'nın silah bırakmasına yüzde 60 ihtimal verdiğini söyledi.

KUZEY IRAK

Erbil'den Türkçe yayın yapacak olan internet gazetesi Hewlerpost 21 Mart'ta ilk sayısını çıkarıyor. Peyamner Ajansı'nın dünkü haberine göre başlangıçta haftada bir yayımlanacak olan gazete Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesine hizmet etmeyi amaçlıyor.

PKK

PKK yöneticilerinden Duran Kalkan, "Hazırlık çalışmaları sürecine katılmadığımız bir konferansa katılmayız. Böyle bir konferansın alacağı kararlar da bizi bağlamaz" dedi.
Fırat Haber Ajansı'nın dünkü haberine göre Kalkan, "Böyle bir konferansın organize edildiğine dair basından bilgi ediniyoruz. Bu konuda bizimle temasa geçilmedi. Öyle silahsızlanma temelinde bir konferans olmaz. Nereden çıktı bilmiyoruz. 'Sorun PKK sorunudur ya da onun silahlı olma sorunudur' demek Kürt sorununu reddetmektir" dedi. Kürt sorununun çözümü doğrultusunda adımlar atılırsa, dağda mevzilenmenin de gerekmeyeceğini söyleyen Kalkan, "Bir kere silahsızlandırma diye bir şey anlamsızdır. Silahsızlandırma değil de yeni görevler üstlenilmesinden söz edilebilir" diye konuştu. Kalkan, bir değil, Erbil, Avrupa ve Diyarbakır olmak üzere üç yerde konferans düzenlenmesi gerektiğini belirtti.
Öcalan'ın avukatları müvekkilleriyle görüşmek üzere dün İmralı'ya gittiler.

GELİŞMELER NEYE İŞARET EDİYOR

Ankara'nın Bölgesel Kürt Yönetimi'nden PKK'yı "terör" örgütü ilan etmesi ve ardından da askeri tavır almasını beklediğini ima eden Babacan, örgüte ilişkin "genel af" ve diğer önlemlerin müzakere edildiğini ancak olumsuz tepkilere yol açmaması için bu tür konuların açıktan konuşulmasının arzu edilmediğini hissettiriyor.
Babacan, Barzani'nin Türkiye'ye gelişinin henüz planlanmadığını ancak bir engelin de olmadığını söyleyerek Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı'nın karşılanma düzeyinin Ankara'nın beklentilerinin karşılanma düzeyine endeksli olduğu mesajını veriyor.
29 Mart seçimlerinden sonra Kürt konferansı sürecine hız verileceğini gösteren Talabani'nin daveti, organizasyon için DTP'nin PKK ile köprü işlevi görmesinin planlandığını gösteriyor.
Özellikle Talabani'nin açıklamalarıyla gündeme iyice oturan Kürt konferansına ilişkin PKK'nın yanıtını teşkil eden Kalkan'ın sözleri, örgütün kendi dışında gelişen süreci kontrol altına alma çabasına işaret ediyor. Hazırlıklarına dahil olmadıkları konferansın kararlarını da tanımayacaklarını söyleyerek "rest" çeken Kalkan, Kürt dünyası içinde tecrit olsalar bile silah bırakmayacakları mesajını gönderiyor.
Kalkan,diğer taraftan Kürt sorununun çözümü yönünde adımlar atılması halinde silahlı eylemlilik haline son vereceklerini ima ederek uluslararası kamuoyunun gözü önünde topu Ankara'nın sahasına yuvarlıyor.

 

Referans
Yayın Tarihi : 20 Mart 2009 Cuma 01:51:13
Güncelleme :20 Mart 2009 Cuma 09:08:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?