19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

PKK dolarla kandırıyor

TÜRK Silahlı Kuvvetleri’nin Kuzey Irak’ta düzenlediği kara harekatında öncelikli hedef olan terör örgütü PKK’nın Zap Kampı’ndan 2 ay önce kaçarak güvenlik güçlerine teslim olan 14 yaşındaki V.B., örgütten kaçan Türk vatandaşı 52 PKK’lının, KDP tarafından ikna edilerek peşmerge ordusuna katıldıklarını, bu kişilere aylık 200 doları maaş bağlandığını söyledi.

PKK’nın Kuzey Irak’taki Zap Kampı’ndan kaçarak KDP peşmergelerine teslim olan daha sonra Habur Sınır Kapısı’na getirilerek güvenlik güçlerine teslim edilen V.B.’nin yargılanmasına Diyarbakır 6’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Hakkında örgüt üyesi olmak suçundan 10 yıla kadar hapsi istenen tutuklu sanık V.B. duruşmada hazır bulundu.

10 YAŞINDA OKUTACAĞIZ DİYE KANDIRDILAR

Örgüte 4 yıl önce henüz 10 yaşındayken Van’ın Özalp İlçesi Sırımlı Köyü’ndeki bahçelerinde babasıyla çalşırken, 2 teröristin yanına geldiğini ve maddi durumları ile okula gidip gitmediğini sorduğunu söyleyen V.B., şunları anlattı:

“Ben ilkokuldan terk ettiğimi, ailemin maddi imkanı olmadığı için okuyamadığımı söyledim. Bana ‘Korkma seni öldürmeyiz’ diyerek Irak’ta kendilerinin büyük okulları olduğunu, istersem bana parasız eğitim vereceklerini, aileme maaş bağlayıp bize bakacaklarını ve kendileriyle gittiğim taktirde ailemin benimle gurur duyacağını söylediler. Ailemle görüşmek istediğimde ise ‘Onlara sürpriz olsun birşey söyleme’ dediler. Beni yanlarına alarak İran sınırına doğru gittik. 2 gün yürüdük. Artık ağlamaya başladım, Kelereş denilen yerde 2 kişi daha bize katıldı, bunlar bana ‘Sen daha çocuksun, ne işin var burada. Biz PKK’ya katılmak için geldik’ dediler. Ben de PKK’nın ne olduğunu sorduğumda bana güldüler ve Abdullah Öcalan’ı tanıyıp tanımadığımı sordular. Ben kaçmayı kafama koyup plan yapmaya başladım. Sonra savaşçı eğitimi almak için Hakurk ve Hınere kamplarına götürüldüm. Burada örgüt yöneticileriyle tanıştık. Onlara okula gönderileceğim vaadiyle getirildiğimi, ancak geri dönmek istediğimi söylediğimde bana, ‘Okul burasıdır’ dediler. Siyasi eğitimlerden birşey anlamıyorduk. Ayrıca kamplar arası ulaşım Nissan marka cip ve kamyonlarla sağlanıyor.”

200 DOLAR MAAŞA PEŞMERGE OLDULAR

Kendisine kalaşnikof, biksi makinalı tüfek ve kanas suikast silahıyla komando eğitimi verildiğini, ancak kaçabileceği düşüncesiyle PKK yöneticilerinden Duran Kalkan’ın kendisini yanına alarak 1 yıl süreyle birlikte kaldığını belirten V.B. şöyle devam etti:

“Beni Gare Dağı’na gönderdiler. Bu dağ Irak’ın güneyinde kalan bir bölgedir. PKK’nın Türkiye’ye en uzak noktası buradır. Beni buradan Zap Kampı’na gönderdiler. Zap, örgütün lojistik olarak mühimmat yığdığı bir yerdir. İhtiyacı olan birliklere yiyecek ve giyecek takviyesi buradan yapılır. Fırsat bulunca kaçıp KDP peşmergelerine teslim oldum. Beni PKK’dan kaçanların tutulduğu bir toplama kampına götürdüler. Peşmergeler, bana peşmerge olmam için baskı yaptı. Ancak ben istemedim, PKK’dan kaçan 52 eski kadro, Türk vatandaşı olmalarına rağmen aylık 200 dolar maaşla KDP ordusuna peşmerge oldu. Bu kişiler bana ve benim durumumda olanlara, ‘Siz hiçbir eyleme katılıp savaşmamışsınız. Gidin teslim olun. Ancak biz eski katılım olup askerlerle savaşıp eylemlere katıldığımız için teslim olmaya cesaret edemiyoruz. Türkiye’nin kötü davranmayacağının garantisini hissetsek biz de teslim oluruz. PKK’da bizde umduğumuzu bulamadık’ dediler. Ardından jandarmaya teslim edildim. Çocuk olduğum için kandırılarak zorla askeri ve siyasi eğitime tabi tutuldum.”

Mahkeme, sanığın kendiliğinden örgütten kaçarak hiçbir suça bulaşmadan güvenlik güçlerine teslim olması nedeniyle etkin pişmanlıktan yararlandırılarak hakkında ceza verilmeden serbest bırakılmasına oy birliğiyle karar verdi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 5 Mart 2008 Çarşamba 14:34:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?