28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

PKK-Hamas benzetmesi Ankara'yı rahatsız etti

İsrail Başbakanlık Sözcüsü Raanan Gissin’in Hamas’la PKK’yı karşılaştırması Ankara’yı rahatsız etti. Ankara'nın bu rahatsızlığı İsrail’e iletildi.

Hamas’ın Ankara ziyaretinin yankıları sürerken, İsrail Başbakanlık Sözcüsü Raanan Gissin’in "İsrail Öcalan’ı muhattap alırsa Türkiye ne hisseder?" açıklaması Ankara’da huzursuzluk yarattı. Ankara’nın bu konudaki rahatsızlığını İsrail yetkililerine ilettiği belirtiliyor.

İki durumun arasında büyük farklar olduğunu belirten Ankara’nın, İsrail yetkilileriyle görüşmesinde "Bu açıklamanın talihsiz bir açıklama olduğunu" vurguladığı öğrenildi. Öte yandan Hamas heyetinin bugün Türkiye’den ayrılması bekleniyor.

DÜNYA BASINI İKİYE BÖLÜNDÜ

Hamas'ın ani Ankara ziyaretine geniş yer veren yabancı basın, Türkiye'nin Hamas'a "baskı" yaptığını belirtip, arabuluculuk yapmanın Türkiye’nin prestijini parlatacağı yorumlarına yer verdi.

HAARETZ: DIŞİŞLERİ BAKANI HAMAS’A BASKI YAPTI

İsrail’in önde gelen gazetelerinden Haaretz, "Türk Dışişleri Bakanı Hamas’a baskı yaptı" ifadesini kullandı. Türkiye’nin Hamas’a dünyanın beklentilerini karşılaması konusunda baskı yaptığını yazan gazete, Türkiye’nin Hamas’ı şiddetten vazgeçmeye çağırdığını belirtti. Gazete, Hamas heyeti başkanı Meşal’ın "Türkiye’yi bir model gibi gördükleri" ifadelerine de yer verdi.

TIMES: TÜRKİYE’NİN ULUSLARARASI PRESTİJİNİ PARLATIR

İngiliz gazetesi The Times de, Türkiye ve Rusya’nın Arap dünyası dışında Hamas’ı kapılarını ilk açan ülkeler olduğuna dikkat çekti. Gazete, Türkiye’nin, hem İsrail, hem de Filistin Yönetimi ile yakın bağlarının olduğunu belirterek "Diplomatik risklerin farkında olmasına karşın (Türkiye) Avrupa Birliği’ne katılmayı umuyor ve Hamas ile bir çözümde arabuluculuk yapmak uluslararası prestijini parlatır" dedi.

WASHINGTON POST: TÜRKİYE UYARDI

ABD gazetesi Washington Post, Halit Meşal’ın başkanlığındaki bir Hamas heyetinin Türkiye’de olduğunu belirterek "Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün, heyete Hamas İsrail’in taleplerini karşılamazsa Türkiye’nin Filistin Yönetimine mali yardımın durdurulmasını desteklediğini söylediği haber veriliyor" diye yazdı.

IHT: ANKARA DİPLOMATİK DENGEYİ KURMAK İSTİYOR

İnternational Herald Tribune İsrail, ABD ve AB’nin Hamas’ı terörist örgüt olarak gördüğünü ancak Hamas lideri Meşal’ın uluslararası destek sağlama çabası çerçevesinde Ankara’yı ziyaret ettiğini bildirdi. Türkiye’nin de "diplomatik dengeyi" kurmaya çalıştığını açıkladığını kaydeden gazete, Abdullah Gül’ün "barış süreci devam etmeli" yolundaki sözlerine de yer verdi.

JERUSALEM POST: LİVNİ TÜRKİYE’YE ÇATTI

İsrail’de İngilizce olarak yayınlanan Jerusalem Post gazetesi, "Livni, Hamas’ı kabul ettiği için Türkiye’ye çattı" başlıklı haberinde Türkiye’nin kararının İsrail’de yarattığı tepkiye dikikat çekti. Gazete, İsrail Dışişleri Bakanı Livni’nin Dışişleri Bakanı Gül ile görüşmesinde, memnuniyetsizliği dile getirdiğini yazdı.

ABD'NİN 'DERİN SES'İNDEN DE PKK ÖRNEĞİ

ABD yönetiminin 'derin ses'i Rubin, Hamas'ın ziyaretini doğru bulmadığını söyledi. Akşam Gazetesi'ne konuşan Rubin, Halid Meşal'in Türkiye ziyaretinin Öcalan'ın Beyaz Saray'da ağırlanmasıyla aynı olduğunu savundu ABD Savunma Bakanlığı eski çalışanı, Ortadoğu ve terör uzmanı Michael Rubin, Hamas lideri Halid Meşal'ın Türkiye ziyaretini tepkiyle karşıladı. Halid Meşal'in Ankara'ya geldiğini duyduğu an şok yaşadığını belirten Michael Rubin, 'Hayal kırıklığı yaşadım. Bu durum Beyaz Saray'ın PKK'yı ağırlamasıyla eş değer bir durumdur. Bu durum Ortadoğu'daki terörle savaşa zara vermektir' dedi.

Türkiye'nin uzun yıllardır sürdürdüğü terörle mücadelesinin de zarar göreceğini öne süren Michael Rubin, Avrupa ülkelerinin PKK'yı tanımak istediğini söylediği bir dönemde Hamas liderinin Ankara'da ağırlanmasına dikkati çekti. AB'nin Türkiye'ye kızgın olduğunu, Amerikan Hükümeti'nin de Türkiye'ye güvenmediğini öne süren Rubin, şunları söyledi:

'Türkiye'nin başka yerlerde de güvenilirliğini yitirdiğini düşünüyorum. Eğer ABD Ortadoğu'da arcı isterse bu muhtemelen Norveç gibi yaptıklarıyla daha güvenilir olan ülkeler olacaktır. Kimse Türk Hükümeti'nin günden güne ne yapmaya çalıştığını anlayamıyor. AKP içindeki bazı kişiler, ABD'ye karşı farklı şeyler söylüyor. Başbakan farklı şeyler söylüyor. Türk diplomatlar farklı şeyler söylüyor.'
ANKA
Yayın Tarihi : 17 Şubat 2006 Cuma 13:03:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?