28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

PKK orman yaktı

Elazığ'ın Sivrice İlçesi ve Hankendi Beldesi yakınlarında geçtiğimiz günlerde çıkan orman yangınlarını, terör örgütü PKK'nın kolu olan TAK (Kürdistan Özgürlük Şahinleri) üstlendi. MHP yaptığıı açıklamada, orman yangınlarını PKK'nın çıkardığını ileri sürdü. TEMA'dan yapılan açıklamada 80 yılda Türkiye orman yangınlarında 3 milyar ağaçını kaybetti.

PKK üstlendi

Kuzey Irak'tan yayın yapan "Nasname" adlı internet sitesinde yayınlanan haberde, Sivrice İlçesi yakınlarında 50 dönüm, Hankendi Beldesi'nde ise 15 bin dönüm ormanın yangınını, PKK'nın kolu olan "Kürdistan Özgürlük Şahinleri" adlı grubun üstlendiği belirtildi. 

9 Ağustos günü Elazığ'ın Sivrice İlçesi yakınlarında ve Hankendi Beldesi'nde çıkan orman yangınınlarında yem fabrikası da yanmış, maddi zararın ise yaklaşık 9 milyon YTL olduğu açıklanmıştı. 

MHP: "ORMANLAR PKK TARAFINDAN YAKILIYOR" 

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şandır, ormanların PKK terör örgütü tarafından yakıldığını söyledi. 

Şandır yaptığı yazılı açıklamada "PKK'ya bağlı TAK adlı bir kuruluş, 'Kürdistan'da yaşananlara karşılık olarak ormanları yakıyoruz' diye açıklama yaptı" dedi. Yangınların kundaklama sonucu çıktığının güvenlik güçlerince de teyit edildiğini belirten Şandır, şöyle devam etti:
"Yerine kurulması ve yeniden kazanılması uzun yılları gerektirecek en önemli varlıklarımız olan ormanlarımız, PKK terör örgütü tarafından yakılıyor; birçok ilimizde aynı anda başlayan yangınlar bir hafta içinde yaklaşık 3 bin hektar orman varlığımızı kül etti. 

Orman yangınları, bir bölücü terör eylemidir; PKK, AKP iktidarından ve sayın Başbakanın konuşmalarından aldığı cesaretle Türkiye'ye meydan okumaktadır. Orman yangınlarının faili PKK ise de, esas sorumlusu PKK'yı cesaretlendiren hükümet politikalarıdır."
Kandil Dağı'na gitmeden Lübnan'a asker göndermeyi konuşan hükümeti yangınların uyaracağını ümit ettiğini belirten Şandır, "Aksi takdirde orman yangınları yakında hükümet yangınına dönüşecektir" dedi. 

Aydın-Nazilli'de yeni bir orman yangını çıktı

Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi, Aydın'ın Nazilli ilçesine bağlı Aksu köyü ile Ödemiş arasında orman yangını çıktığını bildirdi.

Çiftçi, Aksu köyü ile Ödemiş arasında çıkan orman yangınına müdahale etmesi için Marmaris'ten bölgeye yangın söndürme helikopteri gönderdiklerini belirtti.

İbrahim Çiftçi, helikopterin bölgeye ulaşmasının ardından yangının boyutu hakkında bilgi sahibi olacaklarını söyledi. 

Bu arada Kaş'ta süren orman yangınını söndürmek için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı uçaklar, bu bölgeye kaydırıldı. Orman Bakanı Osman Pepe, bugün yaptığı açıklamada Bodrum'daki yangının kontrol altına alındığını belirtti.

“TÜRKİYE 80 YILDA 3 MİLYAR AĞACINI KAYBETTİ”

Türkiye, günlerdir Akdeniz ve Ege Bölgesinde çıkan ve hala söndürülemeyen orman yangınlarıyla binlerce hektar yeşil alanını kaybederken, 80 yılda 3 milyar ağacını orman yangınlarında kaybetti. 

TEMA Vakfı’ndan yapılan açıklamada, Türkiye’nin Cumhuriyet’in ilk yıllarından bu yana yaklaşık 72 bin orman yangınında 3 milyardan fazla ağacı kaybettiğini ve bunun İstanbul’un 3 katı büyüklüğünde bir alana tekabül ettiği bildirildi. 

“3 ORMAN YANGININDAN BİRİNİN NEDENİ BELLİ DEĞİL” 

Yılda ortalama 2 bin orman yangınının çıktığına değinilen açıklamada, bu yangınların yüzde 94’üne insanların neden olduğuna dikkat çekildi. Yıldırım gibi doğal nedenlerin ancak yüzde 5-6 onarında orman yangınlarına neden olduğunun belirtildiği açıklamada, insan kaynaklı yangınların yüzde 13’ünün kasıt, yüzde 47’sinin ihmal ve kazalar, yüzde 40’ının ise belirlenemeyen sebeplerden çıktığı kaydedildi. 

“DUMANSIZ PİKNİK YAPIN!” 

Ormanların bir ülkedeki toprağı ve suyu koruyan en önemli faktör olduğunun vurgulandığı açıklamada, “Geleceğimizi ipotek altına almak istemiyorsak, ormanlarımızın yanıp kül olmasına seyirci kalamayız” denildi. 

TEMA Vakfı, orman yangınlarını önlemek için yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı: 

“-Ormanda ya da ormana yakın yerlerde ateş yakmayın, dumansız piknik yapın. 

-Çevreye sönmüş sigara izmariti, kibrik gibi yanıcı maddelerin atılmaması konusunda duyarlı olun.
 
-Aracınızdan herhangi bir şekilde yola dökülecek olan yağ veya benzinin üzerini kalın bir toprak tabakası ile örtün. 

-Tarlanızdaki anızları kaldırmak için yakma yöntemini kullanmayın. 

-Küçük yangınlara kendiniz müdahale edin. Ormanlık alanda herhangi bir duman ya da ateş gördüğünüz takdirde Alo 177 Orman Yangın İhbar, Alo 156 Jandarma veya Alo 155 Polis İmdat telefonlarını arayın.” 

“2-B GİBİ YASAL KILIFLARLA ORMANLAR YOK EDİLEMEZ” 

TEMA Vakfı Mütevelliler Heyeti Başkanı A. Nihat Gökyiğit de, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ormanların ekosistemin temel yapıtaşlarından biri olduğunu hatırlatarak, “Ne yangınlarla, ne amacı dışında kullanılarak, ne de 2-B gibi yasal kılıflar altında orman alanlarımızın yok edilmesine izin veremeyiz” diye konuştu. 

“TÜRKİYE ORMANLARININ YÜZDE 93’Ü DOĞAL” 

Gökyiğit, Avrupa Birliği’ndeki ormanların sadece yüzde 1’inin doğal orman olduğunu belirterek, Türkiye’de bu oranın yüzde 93 olduğunu kaydetti.İnsan eliyle oluşturulan hiçbir ormanın doğal ormanın yerini tutamayacağını vurgulayan Gökyiğit, “Biz TEMA Gönüllüleri olarak, yetkilileri ve halkımızı orman yangınlarına karşı daha duyarlı ve tedbirli olmaya çağırıyoruz” dedi.



İHA/ANKA/AA
Yayın Tarihi : 23 Ağustos 2006 Çarşamba 15:47:56
Güncelleme :23 Ağustos 2006 Çarşamba 18:24:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?