22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

PKK sızmalarına karşı yeni önlem

Başbakanlık'ta dün akşam yapılan terör zirvesinde PKK sızmalarına karşı yeni tedbirler alınması kararlaştırıldı. Mayına duyarlı zırhlı araçlar alınacak..


Bu doğrultuda sınırdan Kuzey Irak’a doğru 15-20 kilometre derinliğinde her türlü geçişe karşı “yoğun hassasiyetli” bir tampon şerit oluşturuluyor.


Irak'ın bilgisi dahilinde sınırın her iki tarafında da eşit derinlikte oluşturulacak bu tampon bölgedeki asker ve teçhizat da takviye edilecek.


Bu bölgenin daha iyi kontrol edilebilmesi için ısıya karşı hassas termal kameralar ve askeri personelin güvenliği için zırhlı araçlar da artırılacak.
Sınıra insan ısısına duyarlı termal kameralardan oluşan bir 'TERMAL KALKAN' oluşturulacak.


Zirvede alınan bir diğer karar da TSK'ya Irak Sınırı'nın Türk tarafında her türlü operasyon yapma yetkisi oldu. TSK takviye edilmiş ve araç hassasiyeti artırılmış haliyle hem sızmaları önleyecek hem de bu bölgedeki teröristleri temizleyecek.

Mayına duyarlı zırhlı araçlar alınacak


Kara unsurlarının lojistik gücü, tedarik edilecek 'mayına duyarlı', modern araç-gereçlerle donatılmış yeni zırhlı araçlarla artırılacak.

Silahlı Kuvvetlerin ihtiyaçlarını belirleyerek bir program çerçevesinde gerçekleştiren Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), Kara Kuvvetleri Komutanlığı için "özel maksatlı taktik tekerlekli zırhlı araç projesi" ile ilgili çalışmaları başlattı.

Fizibilite çalışmalarının 1,5 ayda tamamlanması öngörülürken, zırhlı araçlar aynı zamanda en ileri teknoloji ile donatılmı sensör, destek ve radar araçları ile takviye edilecek.

SSM tarafından programa alınan projeyle, toplam 336 adet taktik tekerlekli zırhlı araç, mayınlara duyarlı ve en yüksek seviye korumalı olarak NATO standartlarında üretilecek.

Zırhlı araçlara yönelik proje modelinin tespitine yönelik fizibilite çalışmalarının, en geç 1.5 ay içine tamamlanması planlanıyor.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından yürütülecek program çerçevesinde fizibilite çalışmaları sonrasında teknoloji ve model seçimi ile maliyet ve şartname kapsamındaki diğer teknik kriterler belirlenerek firmaların bilgilendirmeleri için "teklife çağrı dosyalarının ilanıyla ilk adım atılacak.

Tedarik programı doğrultusunda yerli ve yabancı firmalardan alıma yönelik teklifleri alınarak, kısa süre içinde ana-alt yüklenici anlaşmaları imzalanacak. Üretim ve teslimat ise belirlenecek bir program çerçevesinde gerçekleştirilecek.



aa/Hurriyet
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2007 Perşembe 07:25:33
Güncelleme :14 Haziran 2007 Perşembe 11:41:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?