16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

PKK'ya karşı bombacı köpekler

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın, terör örgütünün kullandığı mayın ve patlayıcıların önemli bir bölümünün Güneydoğu’daki sınır kapılarından girdiğini açıklaması üzerine, gümrük kapılarında yeni düzenlemeye gidiliyor.

KÖPEK EĞİTİM MERKEZİ Gümrük kapılarında bomba, sigara, çay kaçakçılığına karşı da özel eğitimli köpekler kullanılacak. Bu amaçla Ankara-Esenboğa Havalimanı yolunda Gümrük Müsteşarlığı’na köpek eğitimi için arazi tahsis edildi. Gümrük Müsteşarı Bülent Ertem, köpek eğitim merkezinin ödeneğinin de bulunduğunu, bir kaç ay içinde bomba, çay, sigara bulabilen köpeklerin yetiştirilmesine başlanacağını söyledi. Ertem, silah, patlayıcı madde ve diğer kaçakçılık olaylarının yaygın olduğu Habur ve Gürbulak sınır kapılarında, köpek eğitim merkezinin açılışını beklemeden, bomba aramaları için yetiştirilmiş köpeklerin ithal edilip bu ay içinde aramalarda kullanılacağını söyledi.

MAYINCI KÖPEKLER PKK’nın son yıllarda daha çok "mayınlı eylem" yapması üzerine, bu konuda da bazı önlemler alınıyor. Güneydoğu koşullarına dayanabilecek cinste köpekler, mayın aramalarında kullanılacak. Bir askeri birliğimizde yetiştirilen bu köpeklerin ilki, Eğirdir Dağ ve Komando Okulu’nda da basına gösterildi ve döşenen mayınların nasıl bulduklarının uygulaması da yapıldı.

ÖNCELİK HABUR’A Müsteşar Ertem, Habur ve Gürbulak sınır kapılarına, araçların röntgenini çekecek cihazların da bu ay içinde alınıp kullanımına başlanacağını belirtti. Yarı mobil olan bu araçların Kapıkule Sınır Kapısı’nda bulunan cihazlardan teknoloji olarak çok önde olduğunu kaydeden Ertem, "Kapıkule’deki cihazlarla günde 60 araç ancak kontrol edilebilirken, Habur ve Gürbulak sınır kapılarında saatte 60 aracın kontrolü yapılabilecek" dedi.

Saygı ÖZTÜRK/hürriyet
Yayın Tarihi : 3 Temmuz 2007 Salı 14:05:06
Güncelleme :3 Temmuz 2007 Salı 14:05:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?