28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

'PKK'yı NATO bitirsin' formülü

ABD'li Demokratların Dışişleri Bakan adayı Richard Holbrooke'un, "NATO, Irak'a konuşlansın" teklifi Başkent gündemine oturdu. 

Teklife temkinli yaklaşan Ankara'da genel kanı, "Doğru adımlar atıldığı takdirde, NATO'nun varlığı, bölgede PKK'nın varlığını sona erdirebilir" yönünde.

Askeri ve diplomatik kaynaklar Riga'da yapılan NATO Zirvesi'ne de sunulması beklenen teklifi SABAH'a değerlendirdi. Buna göre, ABD, Afganistan'da olduğu gibi, Irak'taki başarısızlığını da NATO'ya yüklemek istiyor ve bu yolla elini rahatlatmaya çalışıyor. Teklife bu yönüyle hiç şaşırmadıklarını belirten kaynaklar, "ABD'nin Birleşmiş Milletler yerine neden NATO'yu öne sürdüğü" sorusuna ise, "ABD, NATO'nun yapısını iyi biliyor. NATO'da ABD'nin ricasıyla 'Evet' oyu kullanacak ülkeler var. Oysa BM'de, Rusya veya Çin gibi ülkelerin böyle bir durumu yok" yanıtını verdi.

PKK'ya karşı tutum
Üst düzey bir güvenlik yetkilisi, "NATO'nun varlığı Kuzey Irak'ta PKK'yı sona erdirebilir" görüşünü dile getirirken şunları belirtti: "Bölgedeki olası bir NATO gücünün, PKK varlığını yok etmek gibi bir görevi olmayacaktır. Ancak, Türk askerinin bölgede bulunması PKK için tehdit olabilir. Çünkü, terör örgütü Türk askerine saldırırsa diğer NATO ülkeleri de bunu kendilerine karşı yapılmış bir saldırı olarak değerlendirebilir. Bu algılama, Avrupa'da terör örgütüne yardım ettiğini bildiğimiz ülkelerin, PKK'ya karşı tutum sergilemesine neden olabilir."

Temkinli yaklaşan da var
Teklife daha temkinli yaklaşan bir diğer askeri yetkili ise Irak'ın üniter yapısı korunduğu takdirde Türkiye'nin olumlu yaklaşabileceğine dikkat çekti. Ancak, bölgedeki çatışmaların devam etmesi durumunda, olası bir NATO görevlendirmesinin ciddi riskler taşıyabileceğini vurguladı. Türkiye'nin doğru adımlar atması halinde bölgede önemli avantajlar sağlayabileceğini vurgulayan Dışişleri kaynakları ise şunları söyledi: "ABD'nin Irak için çözüm aradığı şu günlerde, konuşmak için erken. Türkiye'nin elindeki kozu ve rolünü iyi oynaması gerekir. Yine de böyle bir teklif gündeme gelse bile karar almak en az 6 ay sürer. Türkiye kendi çıkarına uymaması halinde bu teklife kolaylıkla 'Hayır' diyebilir."
Sabah
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2006 Çarşamba 06:08:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?