28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Plassnik: Müzakere sürecinde yavaşlama yok

AB Dönem Başkanı Avusturya'nın Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik, müzakere sürecinin normal seyrinde gittiğini belirterek değişen bir şeyin olmadığını söyledi.

AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarını buluşturan Genel İşler Konseyi'nin ardından Plassnik gündemdeki konuları değerlendirdi.

Plassnik, Türkiye ile müzakere sürecinin tamamen normal seyrinde gittiğini, değişen bir şey olmadığını, herşeyin olması gerektiği gibi gittiğini vurguladı.

Plassnik, yavaşlama ve kesintiden bahsedilemeyeceğini de sözlerine ekledi.

Stoiber: "Tam üyelik dışında başka bir seçenek"

Alman Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi Genel Başkanı Edmund Stoiber ise, AB konusunda Türkiye'ye ortaklık ve tam üyelik arasında başka bir seçenek sunulması gerektiğini öne sürdü.

Stoiber, AB'nin genişlemesi sürecinde birliğin yeni üye alabilecek kapasiteye sahip olup olmadığına bakılmasının üyelik şartlarına dahil edilmesini talep ederek, bu önerisini yarın Brüksel'de AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile yapacağı görüşmede dile getireceğini söyledi.

AB'nin yeni üye alabilmesinin, birliğin hareket yeteneğine, ekonomik ve sosyal birlikteliğe, kimliğinin korunmasına, üyeliği finanse edebilmesine ve vatandaşlar tarafından kabul görmesine bağlı olduğunu ifade eden Stoiber, Türkiye'nin bu şartları yerine getirmediğini belirtti.

Stoiber, ''önceki Alman hükümetinin kararlaştırdığı gibi Bulgaristan ve Romanya'nın, daha sonra da Hırvatistan'ın üye olarak alınmasından sonra doğrudan üyeliğe son verilmeli. AB burada açıkça bir 'dur' tabelası koymalı ve tam üyelik dışında başka seçenekler geliştirmeli'' dedi.

.
Yayın Tarihi : 20 Mart 2006 Pazartesi 23:42:00
Güncelleme :20 Mart 2006 Pazartesi 23:47:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?