23
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Polise 'kadına cop' davası

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle 6 Mart`ta Beyazıt Meydanı`nda yapılan izinsiz gösteriye müdahale eden 54 polis memuru hakkında ``zor kullanma yetkisini aşarak yaralamak`` suçundan 6 ay ile 33 yıl arasında değişen hapis cezaları istemiyle dava açıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı`nca hazırlanan iddianamede, 54 polis memuru ``şüpheli``, gösteri sırasında yaralanan 38 kişi de ``müşteki`` sıfatıyla yer aldı.

Şüphelilerin 6 Mart 2005 tarihinde Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü`nde görevli oldukları ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yapılan gösteride görev aldıkları belirtilen iddianamede, şikayetçilerin, polisin müdahale sırasında zor kullanma yetkisini aşarak kendilerini yaraladıklarını iddia ettikleri kaydedildi.

Müştekiler hakkında ``Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu`na muhalefet`` suçundan yapılan soruşturmada alınan doktor raporlarından yaralandıklarının anlaşıldığı anlatılan iddianamede, Alev Çevik`in yaralanmasının basit bir tıbbi müdahaleyle giderilebilecek ölçüde olmadığı ifade edildi.

Nurdan Kambur`un da kemik kırığı meydana gelebilecek şekilde yaralandığı belirtilen iddianamede, mülkiye başmüfettişleri Şafak Basa ve Mehmet Ali Özkılınç, polis başmüfettişleri Ahmet Köse ve Nail Aylaç tarafından düzenlenen raporda, 7 polis memurunun göstericilerin dağıtılmasında yetkilerini aşarak orantısız güç kullandıkları, copu usulüne uygun kullanmadıkları, etkisiz hale getirilen bazı göstericilere tekme attıklarının tespit edildiğini bildirdikleri anlatıldı.

Şüphelilerin yakaladıkları ve zor kullandıkları her müşteki için ayrı ayrı sorumlu oldukları ifade edilen iddianamede, yaralanmalarından sorumlu oldukları öne sürülen müşteki sayısı göz önüne alınarak 7 polis memurunun ``zor kullanma yetkisini aşarak yaralamak`` suçundan 3.5 ile 33 yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları istendi.

Aynı suçlamaya ilişkin 3 polis memurunun 1.5 ile 4.5`ar yıl, 15 polis memurunun 1 ile 3`er yıl ve 29 polis memurunun da 6 ay ile 1.5`ar yıl arasında hapis cezasına çarptırılması öngörülen iddianamede, yargılama sırasında suç tarihinde yürürlükte olan eski TCK`nın 3 ay ile 5 yıl arasında hapis cezası öngören 245. maddesinin de göz önünde bulundurulması talep edildi.

Soruşturma kapsamında, haklarında ``görevi kötüye kullanmak`` suçundan şikayet bulunan dönemin İstanbul Emniyet Müdürü ve Çevik Kuvvet Şube Müdürü hakkında ise ``takipsizlik kararı`` verildi.

aa
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2005 Çarşamba 18:47:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE IP: 81.213.241.xxx Tarih : 15.12.2005 00:40:18
Yazık vallahi billahi yazık burdada suclu polisimiz oldu sen kadaınlar gününde terör örgütü lehine slogan at sonrada polis vurdu de polisimiz haklıdır sonuna kadar destekliyorum..Avrupanın her ülkesinde olan olay bu bizim ülkemizde abartılmasın..