19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Polisin yetkileri artıyor

Yetkisi daralan polis suç ve suçlulara karşı yetersiz kalınca yeni yasal düzenlemeye gidiliyor. Düzenleme ile polise geniş yetkiler tanınırken silah kullanma yetkileri de genişliyor. Yeni yasada polisin birçok kamu kurumu için yaptığı tebligat ulaştırma görevine de son veriliyor.

MALA ve cana karşı işlenen suçlar ile terör olaylarında yüzde yüze varan artışlar yaşanınca, AB uyum yasaları çerçevesinde yetkisi daralan emniyet güçleri için Polis Teşkilatı Yasası’nda yeniden düzenlemeye gidiliyor. Yeni yasayla idari ve adli kurumların polise yüklediği tebligat işlerinin önüne geçilecek ve polisin postacılık yapması önlenecek.

Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunu ile İl İdaresi Kanunu’nda değişiklik öngören taslak İçişleri Bakanlığı’na gönderildi. İçişleri ve Adalet Bakanlıkları tarafından oluşturulan komisyon tarafından incelenen taslak üzerinde uzlaşma sağlanırsa, tasarı haline getirilerek TBMM Başkanlığı’na yasalaşması için gönderilecek. Yeni taslakta polise tanınan yetkiler şöyle:

ADLİ İZİN OLMADAN

Polis, DNA Veri Bankası kurabilecek.

Suçu önlemek için hakim ve savcı kararı olmaksızın üst arayabilecek.

Daha önce bir suçun önlenmesi için orantılı güç kullanmak zorunda olan polis, bundan böyle kendisine yumrukla saldırana cop, bıçak ya da diğer kesici aletle saldıranlara karşı silah kullanabilecek.

Suçun önlenmesi amacıyla polis, kişileri hakim ve savcı kararı olmaksızın "muhafaza altına" alabilecek.

ÜST ARAMADA AYRICALIK YOK

Polis, "valiliklerce belirlenen usullere tabii tutulan bina, tesis ve diğer yerlere herhangi bir sebeple gelenlerin, unvan, sıfat veya görevlerine bakmaksızın üstünü, aracını veya eşyasını doğrudan teknik cihazlarla kontrol etmeye, gerektiğinde elkoymaya ve aramaya" yetkili olacak.

Gerek görülen hallerde kişilerin avuç izi, vücudundaki diğer ayırt edici özellikleri ile vücut ölçüleri, ses ve görüntüleri de alınabilecek.

İŞ YÜKÜ AZALACAK

Polis bundan sonra kanunlarla açıkça verilen görevler dışındaki hizmetlerde görevlendirilemeyecek. Posta masraflarından kaçınan tüm idari ve adli makamların, her türlü tebligatını polis aracılığı ile yaptırır hale gelmesi iş yükünü arttırmıştı. Bu işlerle uğraşan polis, suç işlenmesini önleyecek tedbirleri yeterince uygulayamamakta, suç soruşturmalarında zafiyet yaşamaktaydı. Yeni yasa bunun önüne geçmeyi hedefliyor.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2006 Pazartesi 03:50:46
Güncelleme :12 Haziran 2006 Pazartesi 11:03:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ismail çağatay IP: 85.97.25.xxx Tarih : 14.06.2006 16:07:19
polis için uygun gorulen b u tasarıyı takdır edıyorum şu an gayet yeterli görüyorum . çünkü verilen yetkiler artık eskısı gıbı ılk okul mezsunu polislere degıl egıtımlı okumuş insan lara veiliyor ayrıca şu an yetkilerin yargı makamları olan hakım ve savcıların yuku hafıfler.savcı ve hakım bu ulkenın evladı ve buranın vatandası ise polis te bu ülkede yetişmiş ve bu ülkenın evladı .zor şartlar altında çalısan polisimıze uygun gorulen bu tasarıyı yazanlara tesekkur edıyorum