19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Prim affında son 7 gün


Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) büyük önem verdiği prim affında son 8 güne girildi. Aftan yararlanmak isteyen vatandaşlar il müdürlükleri önünde kuyruk oluştururken sürenin uzatılacağı beklentisi hakim. 


Ancak sürenin uzatılması teknik olarak mümkün değil. Zira daha önceki aflar Bakanlar Kurulu kararıyla çıkarıldığı için süre istenildiğinde uzatılabiliyordu. Ancak son prim affına ilişkin düzenleme, TBMM'de yasalaşan İstihdam Paketi'nin içine eklenmişti. Bu yüzden sürenin uzatılabilmesi için yeni bir yasanın daha çıkarılması gerekiyor. Meclis'in yasa çıkarma takvimi dikkate alındığında son tarih 28 Temmuz'a kadar bir yasa daha çıkarılması gündemde değil. Bu sebeple aftan yararlanmak isteyen SSK ve Bağ-Kur prim borçluları için son tarih 28 Temmuz Pazartesi.

Prim affı için şu ana kadar 529 bin kişi başvuruda bulundu. Bu kapsamda yapılandırılarak taksite bağlanan prim miktarı 7 milyar 623 milyon 821 bin YTL'ye ulaştı. SGK'nın net tahsilatı ise 1 milyar 20 milyon 415 bin yeni lira olarak gerçekleşti. Son haftaya girilirken başvurularda büyük artış yaşanması bekleniyor. Halen 1 milyon 118 bin SSK'lı işverenden 615 bini borçlu. SSK'da yeniden yapılandırmaya giren borç toplamı ise 9 milyar 890 milyon YTL. Bağ-Kur'da da 3 milyon 368 bin kişiden 1 milyon 425 bini borçlu durumda. Bu kişilerden tahsil edilemeyen rakam 16 milyar 373 milyon yeni lira.

Cumhuriyet tarihinin 20. prim affından yararlanma şartları şöyle: Peşin ödemelerde birikmiş tüm borcun yüzde 85'i siliniyor. 12 aya kadar taksitlendirmelerde yüzde 55, 24 aya kadar taksitlendirmelerde ise yüzde 30 indirim uygulanıyor. 27 Mayıs 2008'de başlayan prim yeniden yapılandırması, istihdamı teşvik için getirilen 5 puanlık SSK prim indiriminden yararlanmak isteyen işvereni yakından ilgilendiriyor. Çünkü, 5 puanlık indirimden yararlanabilmek için işverenin birikmiş prim borcunun bulunmaması gerekiyor. Prim affı ile halen borcu bulunan işverene yeni bir fırsat sunuluyor. Af kapsamında yapılandırmaya girip borçlarını ödeyen ya da taksitlendirenler 5 puanlık prim indiriminden yararlanabilecek.

Prim affında son dönemece girilirken Bağ-Kur'lulara kredi ile emekli olup borcunu taksitle ödeme imkanı doğdu. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşan Halk Bankası, borçlulara 60 ay vade ile kredi kullandırılması konusunda anlaştı. Kredi ile emekli olacak Bağ-Kur'lulardan maaşının bir kısmı, borcuna karşılık kesilecek. Ziraat Bankası da SGK ile anlaşma yapmaksızın tek taraflı olarak Bağ-Kur'lulara kredi imkanı tanıdı. Şubelere genelge gönderen banka, borçluların kredi kullanıp emekli olmalarına imkan verilmesini istedi. Uygulamadan yararlanmak isteyen Bağ-Kur'luların 28 Temmuz'a kadar SGK il müdürlüklerine başvurması gerekiyor.

Düzenlemeye göre kredi ile emekli olacak Bağ-Kur'lunun maaşından banka alacağını öncelikli olarak kesecek. SGK ise kredi kullanarak emekli olan borçlular sayesinde alacağını bir kerede tahsil imkanına kavuşacak. Böylece uygulamadan hem banka hem SGK hem de birikmiş borcu nedeniyle emekli olamayan hak sahipleri kazançlı çıkacak.

Devletin prim alacağı 26 milyar YTL

Kurum Borçlu sayısı* Borç tutarı**

SSK 615 9,9

Bağ-Kur 1.425 16,4

(*) Bin, (**) milyar YTL 

Kaynak: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı

Zaman
Yayın Tarihi : 21 Temmuz 2008 Pazartesi 17:27:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
gulay deniz IP: 88.229.29.xxx Tarih : 21.07.2008 17:58:28

ona af buna af, hortumcuya af ama nedense kader mahkumlarına af verilmiyor.www.afistiyorum.com