26
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Programda neler var?

Cumhurbaşkanı Gül, bir türlü sonuçlandırılmayan AB’ye üyelik sürecinde yol haritası olan 3. Ulusal Program taslağını nihayet onayladı. Program, Türkiye’nin 4 yıllık ev ödevini gösteriyor

Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinde yol haritası olan ve ağustosta kamuoyuyla paylaşılmasına rağmen aylardır sonuçlandırılamayan 3. Ulusal Program taslağı nihayet onaylandı. 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayladığı Ulusal Program, Türkiye’nin önümüzdeki 4 yılda AB’ye üyelik sürecinde yapmayı öngördüğü taahhütleri içeriyor.
Programda, AB’ye uyum konusunda 100’ün üzerinde yasa değişikliği, 300’den fazla tüzük ve yönetmelik gibi ikincil düzenlemeler yer alıyor. 

Gül’ün dün onayladığı Ulusal Program, Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinde 57. ve 58. Hükümet dönemlerinde hazırlanan programların ardından, 3. Ulusal Program olarak hayata geçiriliyor.

Gül getirdi
Programın aylardır sonuçlandırılmaması üzerine muhalefet, “Koordinasyon yok, taslağın içeriği boş. Bunu söylediğimizde ‘bakın, engelliyorlar’ deyip, AB’ye şikâyet ediyorlar. AKP beceriksizliğinin, geciken programın faturasını, hem muhalefete hem AB’ye ödetmek istiyor” eleştirilerini yöneltmişti. 

Hükümet, gecikme için, “Mevzuat boşluğu nedeniyle muhalefetin engellemesi, STK’lardan görüşlerin gecikmesi ve AB yöneticilerinin açıklamalarına tepki duyan kamuoyunun desteğinin azalması” savunmasını yapmıştı. 

Tıkanıklığı gören Gül, hükümet ve siyasi parti temsilcilerini Çankaya Köşkü’nde bir araya getirmişti.



Programda neler var?
Temel hak ve özgürlükler, demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları, azınlıkların korunması konularındaki reformları gerçekleştirmede hükümetin iradesinin tam ve kesin olduğu belirtilen 400 sayfayı aşan Ulusal Program’daki ana başlıklar şöyle: 

- Siyasi Etik Yasa Taslağı Meclis’e sevk edilecek, kamu denetçiliği ve kurumunun kurulması sağlanacak. Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı’nın yeniden yapılandırılması ile yolsuzlukla mücadele alanında, kurumlar arasında koordinasyon sağlanacak ve kapsamlı bir strateji uygulanacak. 

- Sivil-asker ilişkileri yeniden gözden geçirilerek yeni düzenlemeler getirilecek. Milli Güvenlik Kurulu’nun danışma organı olma niteliği, Anayasa ve ilgili yasa değişiklikleriyle yeniden düzenlenecek. 

- İç güvenlik hizmeti, sivil iradenin belirleyeceği politikalar doğrultusunda kolluk kuvvetlerinin profesyonel ve uzmanlaşmış birimleri tarafından yerine getirilecek. 

- ‘Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Kanun’ çıkarılacak. Nezarethanelerin uluslararası standartlara uygun hale getirilmesi çalışmalarına devam edilecek. 

- İşkence ve kötü muamelenin önlenmesi, yargıya erişimin kolaylaştırılması, ifade ve dernek kurma özgürlükleri konusunda uyum çalışmalarına devam edilecek. 

- Barışçıl toplanma ve gösteri özgürlüğüne ilişkin tüm reformların uygulanması 
doğrultusunda, kolluk kuvvetlerince orantılı güç kullanımına yönelik tedbirlerin uygulanması bağlamında, Türk Polis Teşkilatı’nın toplumsal olaylara müdahale kapasitesi güçlendirilecek. 

- İfade ve basın özgürlüğü çerçevesinde, şiddet içermeyen, eleştiri mahiyetindeki ifadelerin cezalandırılmamasına yönelik tedbirler alınacak.
- Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) kararlarına karşı, etkili bir itiraz mekanizması oluşturulacak. 

- Savcılık ve savunma arasında ‘silahların eşitliği’ ilkesi açısından, Türk hukuk sisteminin gelenek ve göreneklerine uygun şekilde gerekli görülebilecek tedbirler alınacak.

Milliyet
Yayın Tarihi : 1 Ocak 2009 Perşembe 21:10:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?