18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Protestocu gençlere soruşturma

Mülkiye’deki yumurtalı protestoya YÖK’ten sonra savcılık da soruşturma başlattı

Savcı, Başbakan‘ın Erdoğan’ın iddia ettiği gibi ‘terör bağlantısı var’ derse protestocu gençler 3 yıl hapisle yargılanacak.

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde (SBF) AKP’li Burhan Kuzu’ya yönelik yumurtalı protesto nedeniyle disiplin soruşturması için düğmeye basmasının ardından Ankara Başsavcılığı da öğrenciler hakkında ceza soruşturması başlattı.

Soruşturmanın polisin yaptığı suç bildirimi üzerine başlatıldığı ve öğrencilerin savcılık tarafından sorgulanacağı öğrenildi. Soruşturma kapsamında, yumurtalı protesto eylemini gerçekleştiren üniversite öğrencileri, polis tarafından kamera görüntüleri ve fotoğraflardan tespit edilecek. Tespitin ardından, öğrenciler sorguya alınacak.

Erdoğan’ın iddiası

Başsavcılık soruşturma sonunda “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na aykırılıktan” dava açabilecek. Bu kanunun “huzur ve sükünu bozanlar” başlıklı 30. maddesinde “Yapılmakta olan toplantı veya yürüyüşte huzur ve sükünu bozmak maksadıyla tehdit veya hakaret veya saldırı veya mukavematte bulunanlar veya başka bir suretle huzur ve sükünun bozulmasına sebebiyet verenler, fiil daha ağır bir cezayı gerektiren ayrı bir suç teşkil etmediği takdirde, 1 yıl 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” hükmü yer alıyor. Savcılığın, Başbakan Erdoğan başta olmak üzere AKP’lilerin iddia ettiği gibi bir örgüt bağlantısı tespit etmeleri halinde ise, dosya terör suçlarını soruşturmakla özel yetkili savcılığa gönderilecek. Bu durumda öğrencileri çok daha ağır hapis cezaları verilmesi talebiyle dava açılabilecek.

Disiplin cezası yolda

Öğrenciler hakkında önceki gün de YÖK emriyle üniversite tarafından soruşturma açılacağı bildirilmişti. Disiplin soruşturması sonunda öğrencilere uyarmadan üniversiteden atılmaya varana kadar değişen ağırlıkta disiplin cezaları verilebilecek. Öğrencilerin protestolarının hangi çerçevede değerlendirileceği, verilecek cezayı da büyük ölçüde belirleyecek.

Öğrencilere hafiften ağıra doğru uygulanabilecek disiplin cezaları şöyle: Uyarma, kınama, bir haftadan bir aya kadar uzaklaştırma, bir ya da iki yarıyıl uzaklaştırma okuldan çıkarma.

Rektör YÖK’e çağırıldı

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ndeki protesto eylemine ilişkin başlatılan soruşturma hakkında üniversite Rektörü Prof. Dr. Cemal Taluğ’dan bilgi aldı. YÖK, konunun soruşturulmasını talep etmişti. Yaklaşık yarım saat süren görüşmede, Taluğ’un soruşturmayla ilgili Özcan’a bilgi aktardığı öğrenildi.

YARGITAY’A GÖRE DEMOKRATİK TEPKİ

Başsavcılığın ve YÖK’ün soruşturma açtırmasına rağmen, Yargıtay’ın yumurta atmak ile ilgili verdiği örnek kararda bu protesto biçiminin “aşırıya kaçan ama ceza gerektirmeyen demokratik bir tepki” olduğu belirtiliyordu. Türkiye’de en önemli örnek karar, eski Başbakan Mesut Yılmaz’a atılan yumurtalar üzerine verildi.

Yılmaz’a 1999 genel seçimleri için Elazığ’da miting yaptığı sırada domates attıkları için 1.5 yıl hapse mahkum olan 2 kardeşin cezası, Yargıtay tarafından “aşırılığa kaçan, ancak ceza yaptırımı gerektirmeyen demokratik bir tepki” denilerek bozulmuştu. Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğrenci Kolektifi’nin 2009’da , İsrail büyükelçisi Gaby Levy’ ye yönelik yumurtalı protestosu dolayısıyla açılan davadan 31 öğrenciye “bir nevi demokratik protesto eylemi” denilerek beraat kararı çıkmıştı

Kemal Göktaş/Vatan
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2010 Cumartesi 09:50:41
Güncelleme :11 Aralık 2010 Cumartesi 09:51:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?