27
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Protokol de oradaydı!

Protokol gençlik bayramında

Başkentte devletin zirvesi dün 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nda buluştu. 19 Mayıs Stadyumu’ndaki törende, Sincan Ağır Ceza Mahkemesi’nin ‘kayıp trilyon davası’nda hakkında ‘sahtecilikten yargılanmalı’ kararı verdiği Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün gergin olduğu gözlendi.

‘Cumhuriyet emin ellerde’
19 Mayıs kutlamaları dün sabah Cumhurbaşkanı Gül başkanlığındaki devlet erkânının Anıtkabir ziyaretiyle başladı. Anıtkabir’deki törene, Gül’ün yanı sıra, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Danıştay Başkanı Mustafa Birden, Bakanlar Kurulu üyeleri, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, kuvvet komutanları, Sayıştay Başkanı Mehmet Damar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, Danıştay Başsavcısı Yılmaz Çimen, milletvekilleri, bazı siyasi parti temsilcileri ile diğer askeri ve mülki erkân katıldı.Gül, Anıtkabir Özel Defteri’ne özetle şunları yazdı:
“Vatanın bağımsızlığını sağlamak amacıyla Samsun’a çıkışınızın 90. yıl dönümünde gösterdiğiniz hedeflere emin adımlarla ilerlemenin gururunu hep birlikte yaşıyor ve geleceğe umutla bakıyoruz. Büyük fedakârlıklarla kurulan, büyük emeklerle bu seviyeye ulaşan Cumhuriyetimiz emin ellerdedir.”
Ankara’daki ikinci etkinlik 19 Mayıs Stadyumu’ndaki kutlamalar oldu. Cumhurbaşkanı Gül gelmeden önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker ile Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Danıştay Başkanı Birden ile de Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç bir süre sohbet etti. Törene Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ da katıldı.

Çubukçu: Ders çıkarmalıyız
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu törende gençlere seslenirken, “Dünya nasıl onun eylemlerinden özgürlük dersi çıkarmışsa ancak birkaç yüzyılda bir doğan böyle büyük bir lidere sahip olan bizler de gereken dersleri çıkarmalıyız. Ülkeyi yeniden kuran Mustafa Kemal’in gençleri olarak sizler, modern Türkiye’nin mimarları olacaksınız” dedi.

Iraklı Türkmenler de yürüdü
Bu yılki törenlerin ilginç yönlerinden biri Irak Türkmenleri oldu. Geçit töreninde üzerinde ‘Irak Türkmenleri’ yazan pankart ve Irak bayrağı eşliğinde, bir grup Irak Türkmeni yerel kıyafetlerle yürüdü. Bu, Türkiye’nin Irak’ın toprak bütünlüğü konusunda Türkmenlere verdiği önemi bir kez daha gözler önüne serdi.
Ankara Sincan Ağır Ceza Mahkemesi’nin, eski Refah Partisi dönemine ilişkin ‘kayıp trilyon davası’nda hakkında verdiği ‘sahtecilikten yargılanmalı’ kararının yarattığı sıkıntı adeta Gül’ün yüzüne de yansımıştı. Gül gösterilerin ardından stadyumdan ayrılırken, yüzünün asık olduğu dikkatlerden kaçmadı. Gazetecilerin soru sorma girişimine Gül sert bir bakışla yanıt verince konuyu açan olmadı.

19 Mayıs gösterilerine bu yıl kolbastı damga vurdu
19 Mayıs’a bu yıl, ‘kolbastı’ damgasını vurdu. Birçok kentte gençler statlarda kolbastıyla coştu. Ankara 19 Mayıs Stadyumu’ndaki görsel şölen, Türkiye’nin dört bir yanından gelen 1200 civarındaki öğrencinin oynadığı halk oyunları arasındaki kolbastıyla daha da renklendi. Kolbastının ‘anavatanı’ Trabzon’da (sağda) bayrama bu oyun eşlik etti. Antalya (solda) Atatürk Stadı’nda düzenlenen kutlamalarda 640 genç kolbastı oynadı. Coşku Hadise’nin ‘Düm Tek Tek’ şarkısıyla sürdü. Şanlıurfa’da bayram hem tango ve hem de kolbastıyla kutlandı. 

Samsun’a çıkış

Atatürk’ün Samsun’a çıkışı ‘Sonsuzluğa Atılan Adım’ adlı oratoryoyla anlatıldı. İskeledeki, temsili Bandırma Vapuru ve Atatürk ile 18 silah arkadaşının balmumu heykellerinin olduğu açık hava müzesi ziyaretçi akınına uğradı.
 

 

 

 

Radikal
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2009 Çarşamba 10:36:37
Güncelleme :20 Mayıs 2009 Çarşamba 17:41:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?