20
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Putin'e 'Savaşı bitir!' diyecek!

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Güney Osetya'daki kriz sonrasında Gürcistan'ın içlerinde ilerleyen Rus ordusunun durdurulmasını sağlamak üzere bugün Moskova'yı ziyaret edecek.

Sarkozy, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'le, krizin halli için dün Fransa tarafından ortaya konan planı görüşecek. Plan Gürcistan tarafından kabul edilmişti. Fransa dün her türlü husumetin derhal ve ön şartsız olarak sona erdirilmesini teklif etmişti.

Rusya büyükelçisi Vitali Çurkin ise bunun için henüz erken olduğunu ifade etmişti. Çurkin, Gürcü kuvvetlerin Güney Osetya'ya yeniden saldırı gerçekleştirmemesini sağlamak için Rus birliklerinin faaliyete devam edeceğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde ABD, İngiltere ve Fransa tarafından desteklenen karar tasarısı, Rus ve Gürcü kuvvetlerin çatışmaların başladığı 8 Ağustos'tan önceki yerlerine çekilmesini öngörüyor.

Sarkozy'nin Rus yetkililere sunacağı planda Güney Osetya'da Rus-Gürcü ortak barış gücü askerleri yerleştirilmesi de var.

Diğer taraftan, çatışmalarla ilgili olarak karşıt taraflardan ihtilaflı bilgiler geliyor. Gürcistan Rusya'yı şehirlere saldırılar gerçekleştirmekle suçlarken Rusya sadece askeri hedefleri vurduğunu ifade ediyor.

Gürcistan'la ilgili diğer sıcak gelişmeler şöyle:

-Alman Bakan: "Gürcistan NATO'ya kabul edilmeli"

Almanya Savunma Bakanı Franz Josef Jung, Gürcistan ve Rusya arasında Güney Osetya konusunda yaşananlara rağmen, Tiflis'in potansiyel NATO üyesi olarak adaylığının müzakere edilmesi gerektiğini söyledi.


Bakan Jung, Rheinische Post gazetesinde yayınlanan açıklamasına göre, "Son gelişmelerin ardından Gürcistan'ın NATO üyeliği sürecinden, sınır bir süre için dışlanması izlenimi ortaya çıkmamalıdır" dedi.

Jung, "Rusya'nın dikkatini, uluslararası yasalara göre Gürcistan'ın bağımsızlığına saygı göstermeye çekmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Jung ayrıca, Gürcistan'ın Rusya yanlısı ayrılıkçı Abhaz bölgesi konusunda ise, durumun "gittikçe daha kırılgan hale gelmesinden" endişe ettiğini söyledi.

Nisan ayında Bükreş'teki NATO zirvesinde çok sayıda üye ülke Gürcistan ve Ukrayna'nın NATO üyeliğine onay verirken, Fransa ve Almanya, Rusya'nın sert tepkisi üzerine geri adım atarak karşı çıkmıştı.

ABD'nin, Gürcistan'ın NATO'ya entegre olması çağrısında bulunması Rusya ile ilişkilerinde gerilime neden olmuştu.

-Saakaşvili Rusya'yı etnik temizlikle suçladı

Gürcistan Devlet Başkanı Mikheil Saakaşvili, Rusya'nın düzenlediği saldırının, Abhazya'da etnik temizlik amacı taşıdığını ifade etti.

Gürcistan'ın Güney Osetya'ya yönelik saldırısının ardından başlayan Kafkaslar'daki gerginlik, Rus ordusunun duruma müdahale etmesiyle birlikte daha da tırmandı.

Abhazya ve Gürcistan topraklarına da yayılan askeri operasyonlarda çok sayıda sivil hayatını kaybetti. Gürcistan Devlet Başkanı Mikheil Saakaşvili, Rus ordusuna bağlı askeri birliklerin, Abhazya'da yaşayan Gürcüleri bölgeyi terk etmeleri yönünde zorladığını belirterek, "Rusya, bölgede etnik bir temizlik harekatına girişti" dedi.

Saakaşvili, Ruslar tarafından düzenlenen son hava saldırısında, halen şiddetli çatışmaların yaşandığı Gori ve başkent Tiflis'in hedef alındığını dile getirdi.

Gürcistan'ın teslim olmayacağını ifade eden Saakaşvili, "Demokrasi onların bombalarından ya da tanklarından daha güçlüdür" şeklinde konuştu. Rusların uluslararası kamuoyu tarafından yapılan ateşkes çağrılarına kulak asmadığını da sözlerine ekleyen Saakaşvili, Rusların amacının etnik temizlik olduğunu yineledi.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Ağustos 2008 Salı 10:39:00
Güncelleme :12 Ağustos 2008 Salı 10:50:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?