31
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Reklam dünyası hayvanları keşfetti

'Gıt gıt gıdaaak, tarifem sıcak' diye bağıran tavuklar, 'muhabbete doyacaksın' diyen geyikler, 'Bizim mahallenin asayişi benden sorulur' diyen köpekler, 'Oh mee! diye bağıran kuzular'... Reklam dünyası şimdi de hayvanları keşfetti.
Son dönemde reklam kuşakları, hayvanlar âlemi gibi. Birbiri ardına ekrana gelen tavukların, kuzuların, geyiklerin, tırtılların, köstebeklerin kimi belgesellerden fırlamış gibi, kimi komedi filmlerinin şirin kahramanlarını andırıyor kimi de animasyon şeklinde. Özellikle GSM firmalarının tarifelerini ve bonuslarını hayvanların üzerinden duyurması dikkatlerden kaçmıyor. Turkcell'in animesi yumurtlayan tavuk, ilginç mimikleriyle fırsat tavuğu oluverdi. Vodafone, beklenmedik bir anda gelen hediye kontörleri geyiği kullanarak duyuruyor. Avea ise 'tümiş' tarifesini kısa konuşma meraklısı patronun 40 bin sabun beklerken 40 bin koyunla karşılaşmasıyla duyuruyor.

Sütaş'ın ineklerine, Yumoş'un sevimli ayısına daha önceden alışmış olsak da şimdi bunlar da nereden çıktı diye merak ediyoruz doğrusu. Daha önceleri sıklıkla kediler kullanılıyordu reklamlarda. Mama reklamlarının yanı sara soba, klima, tekstil, ev eşyaları gibi pek çok ürünün tanıtımında baş aktör olmuşlardı, hâlâ da öyleler. (Bakınız: Avea'nın 'arandıkça kazan, kazandıkça ara' isimli son reklamı.) Hatta Garanti Bank'ın açık bankacılık reklamında yüzlerce kedi ekranı kaplayıvermişti. Rowenta'nın kedili reklamları da çok beğenildi. Bir de anime karakter Garfield'ın raksettiği Alarko reklamları var. Kedilerden sonra reklamların vazgeçilmezleri köpekler. Özellikle de akıllı, otur deyince oturan kalk deyince kalkan eğitimli köpekler... Çamlıca Gazoz'un “bayılana gazoz” reklamındaki havlayan köpek, uzun süre ekranlarda kaldı. Garanti'nin trink kart'ta kullandığı ve önüne çıkan bir adamı sokak sokak kovaladığı köpek de seyredenleri epey güldürdü. Şimdilerde ise Fakir'in süslü köpeği ile İpragaz'ın akıllı köpeği yarışıyor ekranlarda.

Aslında bu tür reklamları çekmek çok da kolay değil. Düşünsenize, hangi yönetmen bir kedi, köpek, koyun ya da tırtıla rol yaptırabilir ki? Şu bir gerçek ki seyirci önerilen ürünü kullanmasa da markaya karşı bir sempati oluşuyor. Ama en az çocuklar kadar büyükler de kedili, köpekli bir reklam gördüklerinde ekrana kilitlenip kalıyor ve de reklamın mesajını almaya başlıyorlar.


***

Reklamcılar, hayvanları yeni keşfediyor

Ali Saydam (Reklam Yazarı): Reklamcılarımızın yüzde 90'ı Batı referanslarıyla beslenir. Oysa biz değerlerimizi İslamiyet'ten alırız oradaki değerlere göre de bizim hayvanlara karşı sorumluluk ve duygularımız çok daha gelişmiştir. Dolayısıyla reklam dünyası Türk halkının hayvanlarla olan ilişkisini yeni keşfediyor, kendi halkını yeni tanıyor, ben de buna şaşırmıyorum. Kullanılan hayvan o markanın mesajına uygun bir duygu taşıyorsa son derece yerinde bir reklam olur.

Bu bir trend değil, dönemsel bir durum

Günseli Özen Ocakoğlu (Reklam Yazarı): Reklamcılar mesajı hayvanın üzerinden daha kolay söyleyebileceklerine inandıkları için kullanıyor olabilirler. Ama bir bir eğilim aya da trend değil, sadece dönemsel bir durum. Ama son dönemde evlerde kedi-köpek besleme olayı da arttı, belki bunun sempatisi tetiklemiştir olayı. Bunu özellikle GSM şirketleri yapıyor. Dile yerleşmiş tanımlamalardan yola çıkıyorlar. Turkcell'in fırsat tavuğu sürekli yumurtlayacak gibi görünüyor.



--------------------------------------------------------------------------------


Yumurtlayan tavuk çok sevildi


Nazlı Nalbantoğlu (Turkcell Pazarlama İletişim Bölüm Başkanı): Reklam fikirlerini düşünürken esas aldığımız nokta, tarifeleri en basit nasıl anlatacağımız oldu. Herkese farklı bir kazanç sunan tarifeler, altın yumurtlayan tavuk masalını hatırlattı. Buradan yola çıkarak bir tavuk tiplemesi yapıldı ve 5 farklı yumurta ile 5 farklı tarife kampanyası anlatıldı. Bu yumurtalar müşterilerin isteklerine ya da ihtiyaçlarına göre belirlendi. Tavuğun bu kadar sevilmesinde anime bir karakter olmasının rolü büyük. Sevimli bir karakter ve büyük küçük herkes çok sevdi. Bu tavuk, reklamların tekrar seyredilme oranını da artırdı.



Hediye dakikalar 'geyik muhabbeti'nde


Aydın Bagater (Vodafone Türkiye Kıdemli Reklam Müdürü): Reklamların kısa, yalın, gerçek ve sıcak bir platform üzerine kurgulanması reklamların sevilmesini sağladı. Ancak bizim için önemli olan işin kreatif gücü ve mesajın doğru olarak algılanması. Hediye dakikalar kullanıcıların beklemediği bir anda gelsin ve onlar da hemen sevdikleriyle keyifli sohbetler yapsın istedik. Bu hediye dakikalar da bir nevi geyik muhabbeti olarak formüle edildi. Reklamlar için özel bir çekim yapılmadı. Geyik görüntüleri stok görüntü sitelerinden alındı. En önemli amacımız dile dolanabilecek bir deyiş oluşturmaktı.

..
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2008 Pazartesi 19:44:34
Güncelleme :14 Nisan 2008 Pazartesi 20:05:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?