22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Rektör '1 YTL'lik' tazminat ödeyecek

Eski Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü olan Prof. Dr. Cengiz Andiç'in eşi Nuray Andiç, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın hakkında açtığı, “1 YTL'lik” tazminat davasını kazandı.

YYÜ'de 1995-1999 yılları arasında rektör olarak görev yapan ve bu görevinden ayrıldıktan 7 ay sonra vefat eden Prof. Dr. Cengiz Andiç'in eşi Nuray Andiç'in, yargılandığı davada eşi hakkında verdiği ifadeler nedeniyle Rektör Prof. Dr. Yücel Aşkın hakkında, Van Sulh Ceza Mahkemesine, 2006 yılının nisan ayında açtığı dava sonuçlandı.

Mahkeme, 1 YTL'lik tazminat davasının kabulünü, Cengiz Andiç'in kişisel haklarına haksız ve hukuka aykırı olarak davalı tarafça yapılan saldırının da kınanmasını kararlaştırdı.

NURAY ANDİÇ'İN AÇIKLAMASI

Andiç yaptığı açıklamada, Rektör Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın Van 3. Ağır Ceza Mahkemesinde “çete, ihale edimine fesat karıştırmak, resmi evrakta sahtecilik ve resmi evrakı yok etmek, özel hayata müdahale ve ayrımcılık” suçlarından açılan dava kapsamında yargılandığını anımsattı.

Aşkın'ın kasasından çıkan belgeler ile mahkemede verdiği yazılı ve sözlü ifadelerde, ihalenin eski rektör olan eşi Prof. Dr. Andiç döneminde yapıldığını belirttiğini anlatan Nuray Andiç, şöyle devam etti:

“Oysa 1999 yılında merhum olan eşimden sonra, 1998 yılında onun döneminde yapılan ihale şartlarına bağlı kalınılmadığı, ek sözleşmelerle yapılan değişikliklerin cihaz alımıyla ilgili işlem ve ödemelerin, 2000 yılından itibaren yapıldığı çok iyi bilinmektedir. Dolayısıyla mahkeme tarafından devam etmekte olan dış kredinin kullanılması ve malzemelerin teslim alınmasıyla ilgili merhum eşimin hiç bir ilgisi yoktur.”

Bu suçlamaya ilave olarak 31 Mart 2006 tarihinde yapılan duruşmada, Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın tutanaklara geçen konuşmasında, (Cengiz Andiç, alkol bağımlısı ve siroz hastalığı olan ve yine bu nedenlere bağlı olarak yaşamını kaybetmiş birisidir. Bu nedenle doldurduğu siciller genellikle kendisi tarafından değil, personeli tarafından doldurulmuştur) ifadelerini kullandığını dile getiren Andiç, şunları kaydetti:

“Son derece rencide edici, incitici, hakaret ve itham içerikli ifadeler kullanmıştır. Defalarca kullandığı bu çirkin ifadeler beni, ailemi ve onu seven dostlarını büyük üzüntüye sevk etmiştir. Eşim 58 yıllık yaşamı boyunca onurlu, şerefli ve namuslu bir şekilde, (adam gibi adam) tabirine uyacak şekilde yaşamını sürdürmüştür. Bu nedenle Prof. Dr. Yücel Aşkın hakkında merhum eşim Prof. Dr. Cengiz Andiç'e yaptığı hakaretlerden dolayı Sulh Ceza Mahkemesine 1 YTL'lik tazminat davası açtım. Eşim maddiyata ve reklama önem veren biri olmadığı için çocuklarımın da düşünce ve kararı doğrultusunda, sembolik ama onurlu bir davanın açılması istenmiştir.”

Van Sulh Ceza Mahkemesinin, 1 YTL'lik tazminat davasının kabulünü ve hukuken kınanmasını kararlaştırdığını, hukukun Prof. Dr. Cengiz Andiç'in ailesi ve sevenleri adına gerekli cevabı verdiğini kaydeden Andiç, şunları ifade etti:
“Saygın, sevgi dolu ve rahmetle anılan eşim, yaşamın boyunca onurlu ve şerefli yaşadın. Çevrene de böyle yaşanıldığını gösterdin. Eşine ve çocuklarına ömür boyu yaşamaları gerektiğini öğrettin. Mekanın cennet, ruhun şad olsun.”

YYÜ Rektörü Aşkın, 31 Mart 2006 tarihinde Van 3. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandığı davanın duruşmasında, 1995-1999 yılları arasında rektör olarak görev yapan ve rektörlük görevinden ayrıldıktan 7 ay sonra yaşamını yitiren Cengiz Andiç hakkında, “Alkol bağımlısı ve siroz hastalığı olan biriydi ve yine bu nedenle hayatını kaybetmiştir” ifadesini kullanmıştı.
A.A.
Yayın Tarihi : 26 Mart 2007 Pazartesi 16:35:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?