16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Rektörlere 'ikna odası' kurulsun

Öğretmen-Sen Genel Başkanı Yusuf Tanrıverdi, rektörler için üniversitelerde “ikna odaları” kurulmasını istedi.

Öğretmen-Sen Genel Başkanı Yusuf Tanrıverdi, YÖK Başkanı Erdoğan Teziç hakkında “şapka takmayarak kanuna muhalefet” ettiği iddiasıyla suç duyurusunda bulunmasının ardından bugün de başını şapkayla “kapatmayan” rektörler için üniversitelerde “ikna odaları” kurulmasını istedi.

Tanrıverdi yaptığı açıklamada, rektörlerin yeni anayasayla ilgili tartışmaları türban tartışmasına indirgemeye çalıştığını savundu. Tanrıverdi rektörleri, “Laikçiliğin arkasına sığınarak, sanırız darbeyle kazandıkları ‘YÖK
krallığının’ ortadan kaldırılarak, yeni anayasayla birlikte üniversitelerin özgürleşmesinden ve böylelikle de imtiyazlı konumlarını kaybetmekten korkuyorlar” diyerek eleştirdi.

Anayasaya göre “başı açıklığın” değil “başı kapalılığın” temel olduğunu savunan Tanrıverdi, 28 Kasım 1925 tarihli Şapka Giyilmesi Hakkındaki Kanun’a dayanarak, “kamusal alanda devlet memurlarının ve müstahdemlerinin başlarının kapalı olması esastır” dedi.

Yasanın, başların kapatılacağı nesnenin “şapka (serpuş)” olduğu hükmünü koyduğunu kaydeden Tanrıverdi, “(Rektörler) kamusal alanda memurun başının şapka denen nesneyle örtülü olmasını zorunlu kılan kanun maddesini yok sayarak başları açık bir şekilde kamusal alanda bulunma
suçu işliyorlar” diye kaydetti.

Yusuf Tanrıverdi, dönemin İstanbul Üniversitesi Rektörlüğünün türbanlı öğrenciler için oluşturduğu “ikna odalarını” hatırlattı ve şöyle devam etti:

“Kamusal alanda başın şapkayla örtülmesi kanununa uymayan rektörler için ikna odaları kurulmalıdır. Odalarda hukukçular ve psikologlar görev almalı. Rektörlere üniversitedeki pozisyonlarının kendilerine diledikleri gibi hareket
etme yetkisi vermediğini, cumhuriyet içinde cumhuriyet, devlet içinde devlet olamayacağı, kendilerinin yasaların üzerinde olamayacakları belirtilerek kanuna uymaları yönünde rehabiliteye alınmaları gerekir.”

Öğretmen-Sen Genel Başkanı Yusuf Tanrıverdi, Genel Sekreter Behçet Canöz ve bazı sendika üyeleri, dün fötr şapkalarıyla geldikleri Ankara Adliyesi’nde, şapka kanununa muhalefet ettiğini savundukları YÖK Başkanı Teziç hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu.

ANKA
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2007 Cumartesi 17:33:57
Güncelleme :22 Eylül 2007 Cumartesi 22:48:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?