27
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Rice, 26 Nisan'da Ankara'da

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın Ankara'yı 26 nisanda ziyaret etmesi bekleniyor. Rice'ın gündeminde İran, Irak ve Hamas var.

Yunan Devlet Televizyonu Net, 26 ve 27 nisan tarihlerinde Rice'ın Türkiye ve Yunanistan'ı ziyaret edeceğini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı henüz tarihleri doğrulamadı. ABD Dışişleri Bakanı Rice'ın Ankara'ya yapacağı ziyaretin ana gündem maddeleri ise şöyle olacak:

Kuzey Irak'taki PKK faaliyetleri

İran’ın uranyum zenginleştirmesinin neden olduğu nükleer kriz

Hamas’ın Washington’da tepki çeken Ankara ziyareti

Kıbrıs sorunu

Rice'ın Ankara'nın ardından Atina'ya da gitmesi bekleniyor.

ABD Dışişleri Bakanı Rice, temaslar sırasında Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin yanı sıra, Türkiye ile Yunanistan arasında doğalgaz için işbirliğinin güçlendirilmesi konularına da ağırlık verecek.

ABD, tarih vermedi

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, dün düzenlediği basın toplantısında, ABD Dışişleri Bakanı Rice'ın, Türkiye ve Yunanistan'ı yakında ziyaret edeceğini ve bu ziyaretin tarihinin yakında açıklanacağını söylemişti.

McCormack, ''Rice, Yunanistan ve Türkiye ziyaretini sabırsızlıkla bekliyor'' demiş ancak ziyaretin tarihi konusunda bilgi vermekten kaçınmıştı.

Washington'da Hamas rahatsızlığı

Rice'ın Ankara ziyaretinde Washington'ın tepksini çeken Hamas'ın Ankara'ya yaptığı ziyareti de gündeme getirmesine kesin gözüyle bakılıyor.

25 ocakta yapılan Filistin seçimlerinden zaferle çıkan Hamas'ın siyasi lideri Halid Meşal ve beraberindeki heyet 16 şubatta Ankara'ya sürpriz bir ziyaret gerçekleştirmiş, İsrail yönetimi ile Washington ziyarete tepki göstermişti.

İsrail Başbakanlık Sözcüsü Raanan Gissin, ''ziyaret, iki ülke ilişkilerinde derin yara açacak büyük bir hata. Biz, Abdullah Öcalan ile bir araya gelsek siz ne hissedersiniz?'' demişti.

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin Ortadoğu'daki barış sürecine seyirci kalamayacağını belirterek, dünyayı Filistin'deki yeni süreci 'iyi okumaya' çağırmıştı.

Türkiye görüşmelerde Hamas'a:

İsrail'i tanı

Silahı bırak

Şiddeti kına

Barış sürecini kabul et önerilerini sundu. Meşal ise, "Türkiye'nin önerilerini değerlendireceğiz" dedi.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2006 Çarşamba 10:28:18
Güncelleme :19 Nisan 2006 Çarşamba 16:54:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?