16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Rice Ankara'ya geldi

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice Irak'a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere bugün Türkiye'ye geldi.

Rice'ın Ankara temasları çerçevesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilmesi ve Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Konuk bakan temaslarının ardından, Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılmak üzere İstanbul'a geçecek.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, düzenlediği basınt oplantısında, Rice'ın Türkiye ziyaretine ilişkin olarak açıklamalarda bulunarak, konuk bakanın temaslarında, PKK terörüne karşı Türkiye, Irak ve ABD arasındaki üçlü mekanizmanın nasıl daha etkili hale getirilebileceği konusunda Amerikan hükümetinin fikirlerini paylaşacağını belirtmişti.

McCormack, daha önce yaptığı açıklamada ise ziyarete ilişkin olarak,"Rice, ABD-Türkiye ikili ilişkilerinin iyi ve güçlü olduğunu vurgulayacak" ifadesini kullanmıştı.

McCormack ayrıca İstanbul'daki konferansın, sadece Irak hükümeti için değil, Irak'ın komşuları için de endişe kaynağı olan konuların konuşulacağı bir ortam olacağına işaret etmişti.

Rice gelmeden protestolar başladı

Öte yandan Rice'ın Türkiye'ye yapacağı ziyaret, başkentte dün çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından protesto edildi.

Kızılay Güvenpark'ta toplanan Türkiye Gençlik Birliği üyeleri, İngilizce"Rice evine
dön" ve "Türkiye'den kanlı ellerini çek" yazılı dövizler taşıdılar ve ABD aleyhine sloganlar attılar.

Grup adına yapılan basın açıklamasında, "Rice'ın, Türkiye'ye, ölen Mehmetçiklerin hesabını vermeye değil, pazarlık yapmaya geldiği"savunuldu.

Açıklamanın ardından eyleme katılanlar, üzerinde Rice'ın fotoğrafının bulunduğu hedef tahtasına dart oklarıyla atış yaptılar.

Kızılay'da öğle saatlerinde bir araya gelen Mazlumder Ankara Şubesi üyeleri ise Rice'ın Türkiye ziyaretini protesto ederek, "Irak'ın işgali ve birçok katliam nedeniyle Rice'ın savaş suçlusu olduğunu" savundular.

Açıklamanın ardından, üzerinde "emperyalizm", "ABD" ve "terör" yazılı balonları patlatan eylemciler, olaysız dağıldılar.

CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2007 Cuma 10:54:34
Güncelleme :2 Kasım 2007 Cuma 15:56:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
gerçekci IP: 88.228.232.xxx Tarih : 2.11.2007 12:36:25

Hoş geldi sefalar getirdi otursun yemeğini yesin çayını içsin ve gitsin.Yeter artık kıvırttıkları.