19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Roj TV'ye çıkma rekoru kimin?

Devlet Bakanı Mehmet Aydın'ın CHP Kırklareli Milletvekili Tansel Barış'ın soru önergesine verdiği yanıt, ROJ Tv'nin yayınlarının RTÜK tarafından sıkı takip altında tutulduğunu ve 2006 yılında ROJ Tv'ye en çok çıkan DTP'lilerin ise Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk ile Grup Başkanı ve Mardin Milletvekili Ahmet Türk olduğunu ortaya koydu.

RTÜK'ün bilgilerine göre yıkıcı-bölücü yayınlarla mücadele kapsamında ROJ Tv'de 2006-2007 yılı yayın döneminde 3 yayın ihlali tespit edildi, sözkonusu ihlallerle ilgili olarak Danimarka Medya Sekreteryasına şikayette bulunuldu. Ancak Danimarka, taraf olduğu uluslar arası anlaşmaları göz ardı ederek RTÜK'ün sözkonusu şikayet başvurularını reddetti.

Devlet Bakanı Mehmet Aydın, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın yazılı soru önergesine, RTÜK Başkanı Zahid Akman'ın bilgi notuyla yanıt verdi. Vural soru önergesinde terör ve bölücülükle mücadele kapsamında 2006-2007 yıllarında ne kadar yayın ihlali olduğunu ve 2006 yılında ROJ Tv'ye çıkan eski ve yeni milletvekillerinin isimlerini sordu.

RTÜK Başkanı Zahid Akman imzalı bilgi notunda ise, Danimarka'da bulunan ve Avrupa, Ortadoğu ve Türkiye'ye yönelik sınırötesi televizyon yayını gerçekleştiren ROJ Tv'nin yayınlarının, Türkiye'nin taraf olduğu uluslar arası sözleşmeler çerçevesinde düzenli olarak RTÜK tarafından takip edildiği kaydedildi. Önergeye verilen yanıtta şöyle denildi:

“Sözkonusu yayınların izlenmesi esnasında tespit edilen yayın ihlallerine ilişkin girişimler Dışişleri Bakanlığımız ile koordineli olarak Üst Kurulumuzca adı geçen yayın kuruluşunun yerleşik olduğu Danimarka'nın yayıncılıktan sorumlu Düzenleyici Kurulu ve Dışişleri Bakanlığı nezdinde gerçekleştirilmektedir. Avrupa bünyesinde sınırötesi televizyon yayınlarını düzenleyen iki hukuki belge bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi 1989 yılında Avrupa Konseyi tarafından hazırlanan ve ülkemizin de 1993 yılında onayladığı Avrupa Sınırötesi Televizyon Sözleşmesi'dir. Söz konusu sözleşmeye ROJ Tv'ye lisans veren Danimarka taraf değildir. Dolayısıyla adı geçen kuruluşun yayınlarını durdurmak amacıyla Danimarka nezdinde sözleşme hükümleri çerçevesinde girişimde bulunmak mümkün olamamaktadır. İkinci Avrupa mevzuatını ise sınırötesi televizyon yayınlarını düzenleyen Görsel-İşitsel Medya Hizmetleri Yönergesi olup, sadece Avrupa Birliğine üye devletlerin sınırötesi yayınlarını düzenlemekle sorumludur. Türkiye 2008 yılında yapılacak toplantının resmi gündemi içinde konunun görüşülmesi için gerekli girişimlerde bulunacaktır.”


“DANİMARKA ŞİKAYET BAŞVURULARINI REDDETTİ”

Yanıtta, Terörle Mücadele kapsamında Radyo ve TV yayınlarının takibi ve alınması gereken tedbirler konusunda Başbakanlık tarafından 18 Ocak 2006'da 'Bölücü faaliyetlere yönelik eylem planı'nın hayata geçirildiği hatırlatılarak, 2006-2007 yılında yıkıcı-bölücü yayınlarla mücadele kapsamında ROJ Tv'de 3 yayın ihlalinin tespit edildiği kaydedildi. Sözkonusu yayınlarla ilgili Danimarka Medya Sekreteryasına şikayet başvurusunda bulunulduğu ifade edilerek, “Ancak adı geçen kuruluş, Danimarka ve Türkiye'nin taraf olduğu uluslar arası anlaşmaları gözetmeksizin söz konusu şikayet başvurularımızı reddetmiştir. ROJ Tv yayınları Kurumumuz uzmanlarınca gerek canlı gerekse banttan izlenmektedir. Adı geçen kuruluşun yayınları tümüyle izlenmekte ve kayda alınmakta olup, içerikte tespit edilen ihlallerle ilgili gerekli şikayet başvuruları ilgili ülke/ülkelerin ilgili mercilerine yapılmaktadır” denildi.


ROJ TV'YE 2006'DE EN ÇOK TUĞLUK VE TÜRK ÇIKTI

RTÜK'ün bilgi notunda ayrıca, 2006 yılında ROJ Tv'ye çıkan DTP'lilerin isimleri de yer aldı. Buna göre 2006 yılında ROJ Tv'ye en çok Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk ve Grup Başkanı ve Mardin Milletvekili Ahmet Türk çıktı. 18 Ocak 2006 ila 15 Ekim 2006 arasını kapsayan dönemde Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk 6 kez, DTP Grup Başkanı Ahmet Türk de 5 kez ROJ Tv'ye açıklamalarda bulundu. Tuğluk ve Türk'ün yanı sıra yine 2006 yılında DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal ve DTP'li Selma Sadak'ta ROJ Tv'ye çıktı.


“YAYINLARI ENGELLEME YA DA BOZMA YETKİMİZ YOK”


Önergeye verilen yanıtta, TV kuruluşlarının yurtiçinden yayın yapabilmelerinin, 3984 sayılı Radyo ve Televizyon Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun gereği, RTÜK'ten yayın izni ve lisans almaları koşulu ile mümkün olduğuna işaret edilerek “bu bağlamda yurtiçinden yasadışı hiçbir yayın yapamaz ve yapılması mümkün değildir” denildi. Yurtdışından Türkiye'ye yönelik uydu üzerinden yapılan ROJ Tv yayınlarını izleyenlerin, alıcılarına bağladığı uydu antenleriyle bu yayınlara erişebildiklerine dikkat çekilen yanıtta şöyle denildi :

“RTÜK'ün ülke üzerindeki tüm şebekelerdeki yayınları izleyebilme, kayda alma, değerlendirme gücü, kapasitesi ve yetkisi vardır. Ancak kurumumuz uydu üzerinden iletilen ve dağıtılan yabancı ülke kaynaklı radyo ve televizyon yayınlarını elektronik yollarla engelleme, bozma veya ortadan kaldırma gibi bir yetkiye ve teknolojiye sahip değildir.”

ANKA
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2008 Cuma 19:36:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
H.Karanfil IP: 88.229.225.xxx Tarih : 15.02.2008 20:19:37

Kıymetli arkadaşlar bu nasıl düzen.Kurtlar vadisı terörü .birilrinin hatırına yasaklıyan RÜTÜK 24 SAAT benim devletime ,vatanıma,milletime,bayrağıma ve askerime hakaret eden pkk yayın kuruluşunda sadece üç tanemi suç unsuru tesbit etmiş, buna kargalar bile güler.