28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Roth, Diyarbakır'dan seslendi

Bir dizi temaslarda ve görüşmelerde bulunmak üzere Diyarbakır'a gelen Almanya Parlamentosu Türkiye Dostluk Grubu Başkanı ve Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile yaptığı görüşmede, "Silahların durdurulması gerekir. Aksi taktirde Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) girişine karşı olanlar bunu kullanabilir" şeklinde konuştu.

Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth, Diyarbakır'a geldi. Öğle saatlerinde Diyarbakır'a gelen Roth, havaalanında VIP kapısından çıkarak, kendisini karşılayan kimse olmadığından ticari bir taksiye bindi. Ticari taksiyle konaklayacağı otele gelen Roth'u gören Diyarbakırlılar, Roth'a 'Hoşgeldiniz' dedi. Roth, buradan Büyükşehir Belediyesi'ne yürüyerek geldi. Belediye Başkan Vekili İlhan Diken tarafından kapıda karşılanan Roht, daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile bir araya geldi.

Claudia Roth, Baydemir'i ziyaretinde önemli açıklamalarda bulundu. Roth, 1 haftadan bu yana Türkiye'de olduğunu belirterek, "Türkiye'ye gelip de Diyarbakır'a uğramamak mümkün değildir. Her zamanki gibi Diyarbakır'da yine güneş var. Ancak sizinle, geçen haftadan kalan karabulutlar ve kaygılandığım konular üzerine konuşmak istiyorum. Dışarıdan sizinle halk arası düşmanlık gibi bir hava olduğu, bunun yanında tırmanan şiddet gibi konular üzerine konuşmak istiyorum. Bölgenin geleceği hakkında sizinle defalarca konuştum ve her konuda hep hemfikir olduk" dedi.

Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth, bölgenin geleceğinin ancak barış içinde olabileceğini ifade ederek, "Bu konuları Başbakan Erdoğan ile çok uzun konuştuk. Basında 45 dakika görüşme süresi denildi ancak biz Başbakan ile 90 dakika görüştük. Avrupa Birliği entegrasyonundaki perspektifin Türkiye'nin demokratikleşmesi ve modernleşmesi için çok önemli bir temel olduğunu düşünüyorum. Avrupa Birliği seviyesinde Kürt ve demokratikleşme sorununu çok kez tartıştık. Çok net şekilde ifade etmek istiyorum ki, silahların durdurulması gerekir. Çünkü AB içinde Türkiye'nin AB'ye girişine karşı olanlar bunu kullanabilir. Kürt sorununun tanınması çok önemlidir. Çünkü Kürt kimliğinin tanınması, ana dilinin tanınması, Kürt bölgesinin yeniden inşa edilmesi ve şiddetin susturulması, özellikle genç ve çocuklar için perspektif geliştirerek, bu bölgeye yatırım yaparak turizme kazandırmak gerekir. Bunların hepsi çok önemli adımlardır. Bunlar da ancak diyalog zemininde silahların susturulmasıyla mümkündür" diye konuştu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de, Türkiye'de yaşayanlara yönelik dostluğuna yürekten inandığını belirterek, "Ben de size 'Dostum' diye hitap etmek istiyorum. Karabulutların çok önemli bir oranı dağıldı. Sizin de gördüğünüz gibi kentimizde güneşli hava hakimdir. Türkiye'nin aydınlık geleceği, Avrupa Birliği ile entegrasyonundadır. Ülkemizin aydınlık geleceği, kesintisiz demokratikleşme sürecinin sürdürülmesindedir" şeklinde konuştu.

Roth, Baydemir ile görüştükten sonra basın mensuplarının sorularını cevapladı. 150 aydının PKK'nın silahları bırakması için yaptığı çağrıyı savunduğunu söyleyen Roth, "İlk adım olarak PKK'nın silahları bırakması çağrısında bulunuyorum" dedi.

'PKK'YA ÇAĞRIDA BULUNUYORUM'

Roht, Baydemir ile çok derin ve önemli bir görüşme yaptıklarını belirterek, "Bu bölgede kan dökülmesini ve gözyaşı akmasını istemiyoruz. Bu nedenle benim çağrım, kayıtsız ve koşulsuz silahların bırakılmasıdır. Silahların olduğu yerde ne çiçek ne de güneş açıyor, en önemlisi de çocukların geleceği olmuyor. Ben ve Başkan Baydemir, siyasal bir diyalogun gerektiğini savunuyoruz. Kürt sorununun siyasi bir diyalogla geleceğe yönelik adımların atılması gerekir. Başbakan Erdoğan'ın geçen sene buraya gelip, 'Kürt sorununun var olduğu" yönündeki söylemini çok önemli bir adım olarak görüyorum. Kürtler'in kültürel kimliğinin tanınması, bölgenin yeniden inşa edilmesiyle ilgili yeni bir yol haritası çizmek gerekiyor. Silahlı bir çözümün sonu yoktur, ancak silahların susturularak diyalogların geliştirilmesiyle bu sorunlara çözüm bulunabilir" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2006 Cuma 19:31:12
Güncelleme :14 Nisan 2006 Cuma 19:36:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?