22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

RTÜK'ten Kürtçe yayına izin

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Zahid Akman, farklı dil ve lehçelerde yayın yapılabilmesine yönelik çalışmaların belli bir düzeye getirildiğini, belgelerini tamamlayan yayın kuruluşlarına Ocak ayından itibaren gerekli iznin verileceğini bildirdi.

2006 yılına yönelik çalışmalar hakkında bilgi veren Akman, AB uyum çalışmaları kapsamında tarama sürecinin devam ettiğini, bu sürecin gereği olarak yayıncılık mevzuatında da gerekli düzenlemelerin bir bölümünün yapıldığını, önümüzdeki günlerde de yeni düzenlemelerin yapılacağını söyledi.

RTÜK`ün kuruluşundan bu yana çeşitli nedenlerle çözülemeyen sorunların başında yayıncıların karasal frekansları bedelsiz kullanımı ve bu alandaki belirsizliklerin geldiğini kaydeden Akman, ``2006 yılı başından itibaren halihazırda karasal frekans kullanan radyo ve televizyonlardan yıllık frekans kullanım bedeli alınması, kullanılan vericilerin güç ve teknik özellikleri bakımından standart hale getirilmesi ve Telekomünikasyon Kurumu bünyesindeki Spektrum İzleme Sisteminin radyo ve televizyon frekanslarının denetimi için RTÜK kullanımına açılması planlanmaktadır.

Ayrıca dijital yayına geçiş için frekans karmaşasının yaşandığı Ankara, İstanbul ve İzmir illeri öncelikli olmak üzere TRT ve özel yayıncıların birlikte deneme yayınlarına başlaması da karara bağlanmıştır`` dedi. Akman, yayınların denetlenmesi konusunda ise denetim sisteminin gerek kullanılan teknoloji gerekse işleyiş olarak yeterli olmadığına dikkati çekti. Akman, üst kurulun anne ve babaların kitle iletişim araçlarının zararlı içeriklerinden küçükleri koruma çabalarında desteklenmelerine yönelik olarak geliştirilen ``akıllı işaretler`` adlı koruyucu sembol sisteminin bir an önce uygulamaya konulmasına önem verdiklerini söyledi.

``Roj TV`nin yayınları konusunda hükümete bir öneriniz olacak mı?`` şeklindeki soru üzerine Akman şöyle konuştu: ``Roj TV`nin yayınlarıyla ilgili yoğun bir çalışma içindeyiz.

Onların da talepleri olduğu zaman biz ciddi katkılar sağlıyoruz. Bu noktada elimizden gelen ne ise yapmaya çalışıyoruz.``

aa
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2005 Çarşamba 16:22:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
reşxan IP: 85.108.16.xxx Tarih : 28.12.2005 16:51:31
ya bırakın allah aşkına yeni mi uyandılar neden önce izin vermiyordular AB eyle müzakereye başlıyacaklarya onun için daha önce nerdeydiniz