19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Rumlar bu filme tahammül edemedi

Uluslararası Selanik Film Festivali'nde gösterilen filmler arasında oldukça tartışılan bir eser de vardı. Rum yönetmen Panikos Hrisanthou'nun çektiği "Akamas"... Rum genç kızla Türk tarafından bir erkeğin aşkını anlatan filme Rum yönetiminin gösterdiği şiddetli tepkileri yönetmeninden dinledik.

'Tasos siyasileştirdi'
Rum yönetiminin sansürlemek istediği film, 6 Aralık'ta Avrupa Parlamentosu'nda gösterilecek. Görüştüğümüz yönetmen, ocak ayında ise Türk ve Rum tarafında gösterime sokulacağını söyledi. Yönetmen Hrisanthou, çekimini son iki yılda tamamladı filmi için şunları anlattı: "2003'teRum sinemacılık merkezine başvurdum ve onay aldım. O dönemde Klerides liderdi, adada yakınlaşma süreci başlatılmıştı. 2004'te Papadopulos iktidara gelince sinemacılık Kültür Bakanlığı'na bağlandı. Siyasileşti. Yetkililer bazı sahneleri çıkarmamı istedi. Kabul etmeyince Rum hükümeti sponsorluğunu çekti..." Rum Kültür Bakanlığı'nın filmden çıkarılmasını istediği sahne, EOKA'lı Rum gerillaların kiliseyi basıp İngiliz işbirlikçisi Rum üyelerini öldürmesini gösteriyor. Rum makamları "böyle bir olay yaşanmadığı" gerekçesiyle sahnenin çıkarılmasını istedi. Hrisathou "Ben aslında bir Kıbrıslı Türkün bir Kıbrıslı Rum'aaşık olabildiğini, milliyetçilerin tepkisine rağmen aşklarını kurban etmeyip evlendiklerini göstermek istedim" diyor.

Ağanın kızını sevince
"Akamas", Güney Kıbrıs'ta iki taraf halkının birlikte yaşadığı ıssız bir yarımada. "Esas oğlan" Ömer, yanında büyüdüğü Rum köy ağasının kızı Rodou'ya aşık olur. Onun gözüne girmek için EOKA'ya girer. Çünkü kız, örgütün bir üyesine aşıktır. Örgüt, işbirlikçisi olduğu gerekçesiyle sevdiğini öldürünce, Radou ile Ömer arasında yakınlaşma başlar. Sonunda ikili tüm engellere ve tehditlere rağmen evlenir...
STELYO BERBERAKİS/SABAH
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2006 Çarşamba 06:04:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?