30
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Rumlara tescilli baklava cevabı

Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin baklavayı sahiplenme çabalarıyla başlayan tartışmada son gülen Türk tarafı oldu.

Gaziantep, Türk Patent Enstitüsü (TPE) 'Coğrafi İşaretlendirme Tescil Belgesi'ni alarak 'baklavanın başkenti' olduğunu tescil ettirdi.

'Yerelliğin Dünyayla Buluşması' sloganı altında gerçekleşen 'Coğrafi İşaretlendirme Tescil Belgesi' törenine Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu katıldı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin ile MHP Gaziantep Milletvekili Hasan Özdemir'in de hazır bulunduğu törene Türk Patent Enstitüsü Başkan Vekili Doç. Dr. Yüksel Birinci ev sahipliği yaptı.

Tescil belgesi vermeden önce baklavaların yer aldığı standa gelen ve ürünü tadan Bakan Çağlayan, "Baklavanın başkentinin Gaziantep olduğu tescillendi." dedi. Törende söz alan Zafer Çağlayan, baklavacılığın nesillerden nesillere ulaşan bir meslek olduğuna dikkat çekti. "Bundan sonra ağız tadımız Antep baklavası olsun." diyen Bakan Çağlayan, "Gazianteplilerin başvurusuyla tüm dünya baklavanın Antep'e ait olduğunu kabul edecek ve bu yönde adlandırmaya gidecek." şeklinde konuştu.

Çağlayan, coğrafi işaretlemenin ülkeyi tanıtacağını, döviz kazandıracağını belirterek, Gaziantep'in marka ve endüstriyel tasarımda 7'nci, patentte ise 10'uncu sırada bulunduğuna işaret etti. Fikri ve sınai hakların önemine de dikkat çeken Çağlayan, yöresel değeri ekonomiye kazandıran, nesilden nesile aktaran işaretlemeye önem verdiklerini ifade etti.

Törende konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da Gaziantep Sanayi Odası'nı tescilden ötürü kutladı. Konuşmasının büyük bölümünü coğrafi işaretlendirmeye ayıran Patent Enstitüsü Başkan Vekili Yüksel Birinci ise coğrafi işaretlendirmelerle tescilin fiyat artırıcı ve bölgesel kalkınmayı getiren bir unsur olduğuna dikkat çekti. Tescil dolayısıyla konuşan Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer ise şehrin tescil rekorları kırdığına temas etti. Koçer, "Markalarla zenginleşme yolunda adım adım ilerliyoruz." dedi. Konuşmaların ardından Bakan Çağlayan, Türk Patent Enstitüsü adına Nejat Koçer'e tescil belgesini takdim etti.

Zaman
Yayın Tarihi : 22 Şubat 2008 Cuma 04:34:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?