19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Rüşvet rakamı dudak uçuklattı

Askeri Başsavcı, Telekom'da 2.5 milyar dolarlık uçuk rüşvet ihbarını sivil yargıya yolladı, soruşturma açıldı.

Askeri Başsavcı Öztürk, 6.5 milyar dolara özelleştirilen Telekom'da 2.5 milyar dolar rüşvet döndüğüne dair imzasız bir mektup aldı. Öztürk, mektubu 'ihbar eden' sıfatıyla Ankara Başsavcılığı'na yolladı ve soruşturma başlatıldı. İddiaya göre Telekom'u alan Oger Telecom, sözleşmede değişiklik için Dubai'de bir bankaya 2.5 milyar dolar yatırdı.

Telekom'da 2.5 milyar dolarlık şaşırtan rüşvet soruşturması
Askeri Başsavcı Kıdemli Albay Öztürk'e gelen imzasız bir ihbar mektubu, Telekom'da 2.5 milyar dolarlık rüşvet iddiası üzerine soruşturma başlatılmasına neden oldu.

Cumhuriyet Başsavcılığı, Genelkurmay Askeri Başsavcılığı'ndan iletilen ihbar üzerine, Türk Telekom'un özelleştirilmesinde 2.5 milyar dolarlık rüşvet soruşturması başlattı. İsimsiz bir ihbar mektubundan kaynaklanıyor olmasına karşın iddiaların ayrıntılı ve teknik oluşu, savcıları mektubu çöpe atmak yerine dikkate almaya itti. Danıştay'a da ulaştırılan iddiaya göre, Türk Telekom'un yüzde 55'inin Oger Telecoms'a devri sürecinde bazı belgeler üzerinde kimi usulsüz işlemlere imza atıldı. Ankara'da bomba etkisi yaratan soruşturmayı tetikleyen, Genelkurmay Askeri Mahkemesi Başsavcılığı'na gelen isimsiz bir ihbar mektubu oldu. Edinilen bilgiye göre mektupta, Telekom'un özelleştirilmesi öncesinde Dubai'deki bir bankada açılan hesaba, özelleştirme işlemlerini yapan yetkililere ulaşabilecek şekilde 2.5 milyar dolar para yatırıldı. İddia sahibi, paranın, Türk Telekom'un yüzde 55'ini satın alan Oger Telecoms tarafından yatırıldığını öne sürerek banka hesap numaraları vermekteydi. İddiayla ilgili ilk inceleme, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı İlhami Erdil'in "haksız mal edinmekten" mahkum olduğu davayı açan Genelkurmay Askeri Başsavcısı Kıdemli Albay Saim Öztürk'ten geldi. Öztürk, mektubu, "ihbar eden" sıfatıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve Danıştay'a gönderdi. Şimdi Neşter soruşturmasını yürüteren Savcı Ömer Suha Aldan bu davayı yürütecek.
SABAH / Olcay AYDİLEK- Ersan ATAR
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2006 Çarşamba 04:29:00
Güncelleme :26 Temmuz 2006 Çarşamba 04:23:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?