28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Rusya Dışişleri Bakanı Türkiye'de

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, iki günlük resmi ziyaret için bugün Türkiye'ye geliyor. Ziyaretin en önemli iki konusunu İran ve enerji başlıkları oluşturacak.

Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov bugün Ankara'da olacak.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Meclis Başkanı Bülent Arınç ile görüşecek olan Lavrov, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından da kabul edilecek.

Lavrov'un temaslarındaki en önemli konu İran olacak. İran'a silah satmaya hazırlanan ve Birleşmiş Milletler'de İran aleyhine karar çıkmasını Çin'le birlikte önleyen Rusya'ya, Ankara İran'a karşı ‘siyasi baskı’ mesajı verecek.

Dışişleri yetkililerine göre İran'ın nükleer programını şeffaflaştırması için Rusya başta olmak üzere uluslararası toplumun tavrını netleştirmesi gerekiyor.

Dışişleri yetkilileri nükleer silah sahibi bir İran'ın, Orta Doğu'da tüm dengeleri bozacağını belirtiyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Rusya'nın Avrupa üzerindeki enerji tekelini kırmak için girişimlerini yoğunlaştırdığı dönemde Ankara'yı ziyaret edecek olan Lavrov'un doğalgaz ve petrolde işbirliğini geliştirme önerisi ile gelmesi bekleniyor.

Türkiye ise ikinci Mavi Akım Hattı başta olmak üzere Rusya'nın enerji açılımına kuşkulu yaklaşıyor. Dışişleri'ne göre Türkiye stratejik önemini artırmak için üzerinden geçen boru hatlarını da çeşitlendirmek zorunda.

Karadeniz'in güvenliği, Kafkaslar, Orta Doğu ve ikili ilişkiler de görüşmelerin önemli maddeleri arasında.

Lavrov'un Ankara ziyareti Cumhurbaşkanı Sezer'in haziran sonunda yapacağı Rusya ziyaretine de hazırlık açısından önem taşıyor.
.
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2006 Çarşamba 08:23:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?