20
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Rusya Osetya'y tanıyor

Rusya, ayrılıkçı Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlığını tanıyacak.
KAFKASYA krizine NATO ve BM Güvenlik Konseyi nezdinde çıkarlarına uygun bir çözüm yolu bulamayan Rusya, Gürcistan toprağı sayılan Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlıklarını tanımaya hazırlanıyor.

Rusya’nın parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi ile alt kanadı Duma, pazartesi günü olağanüstü toplanarak iki bölge bağımsızlıklarını tanımaya hazır olduklarını duyurdu. Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Sergey Mironov, "Gürcistan lideri Mihail Saakaşvili’nin G.Osetya’ya saldırı sonrasında G.Osetya ve Abhazya bundan böyle Gürcistan bünyesinde kalamaz. Rusya parlamentosu, iki halkın istekleri doğrultusunda bağımsızlıklarını tanımaya hazır" diye açıklama yaptı. Mironov, "Toplantıda çıkabilecek sonuç aslında şimdiden belli. Son 15 yıldır G.Osetya ve Abhazya halklarının defalarca bağımsızlıktan yana görüş belirttiğini hepimiz biliyoruz. Biz sadece fiilen oluşan durumu onaylamış oluruz" ifadesini kullandı. Rusya parlamentosundan gelen "bağımsızlığınızı tanımaya hazırız" mesajına G.Osetya ve Abhazya meclisinin bugün Rusya’ya "bizi tanı" çağrısı yaparak yanıt vermesi bekleniyor. Siyasi gözlemcilere göre Osetler, Rusya’ya dahil olmak isterken, Abhazlar bağımsızlık peşinde.

Bush’tan garanti

ABD Başkanı George W. Bush ise, kasırga felaketi nedeniyle gittiği Orlando’da yaptığı açıklamada, Güney Osetya ve Abhazya’nın, Gürcistan’ın bir parçası olduğunu, ABD’nin Gürcistan’ın bağımsızlık ve toprak bütünlüğünün garanti altına alınması için müttefikleriyle birlikte çalışacağını söyledi. Bush, ABD’nin, Gürcistan demokrasisini destekleyeceğini belirtti.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2008 Perşembe 14:23:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Ayşe Yilmaz IP: 88.229.118.xxx Tarih : 22.08.2008 16:31:19

evet ben de tanıyorum. oraları iyi biliyorum. gittim gördüm. kesinlikle bagımsız olmalı bu iki özerk cumhuriyet.