23
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Sağlık çalışanlarına mezhep fişlemesi

İstanbul'da bakanlığa devredilen SSK hastanelerinin personeline 'sicil bilgi formu' gönderen Sağlık Bakanlığı, büyük tepki çeken bir uygulamaya imza attı. Formda, doktorların hangi mezhepten olduğunu soran bakanlığın uygulaması 'fişleme' olarak değerlendirildi. Ortak açıklama yapan Türk Tabipleri Birliği ve İstanbul Tabip Odası, Sağlık Bakanlığı'nın demokrasi ve laiklik açısından son derece tehlikeli bir uygulama yürüttüğünü vurguladı. Meslek örgütleri, dağıtılan formların derhal geri alınmasını ve şimdiye kadar toplanan formların sahiplerine gönderilmesini ya da imha edilmesini istedi.

Ayrıntıları Cumhuriyet gazetesinde ŞULE KÖKTÜRK imzasıyla yayımlanan haberden alıntılayarak aktarıyoruz:

Sağlık Bakanlığı, İstanbul'da, bakanlığa devredilen SSK hastanelerinin personeline, sicil bilgi formlarında hangi ''mezhep'' ten olduğunu sordu. Sağlık çalışanlarının büyük tepkisini alan uygulama ile ilgili olarak Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve İstanbul Tabip Odası'nca (İTO) yapılan ortak açıklamada, Sağlık Bakanlığı'nın demokrasi ve laiklik açısından son derece tehlikeli bir uygulama yürüttüğü belirtildi. Dağıtılan formların derhal geri alınması ve şimdiye kadar toplanan formların sahiplerine gönderilmesi ya da imha edilmesi istenen açıklamada, ''Eski alışkanlıklarını terk etmeyeceklerini doğrularcasına, anayasanın din ve vicdan hürriyeti konusundaki açık hükümlerine aykırı olarak bütün sağlık çalışanlarını dini inançlarına ve mezheplerine göre fişliyor'' denildi. Sağlık Bakanlığı, SSK hastanelerinin devrinin

ardından, bakanlığa devredilen personele, doğal bir süreç olan sicil oluşturma işlemi için, üç sayfalık bilgi formu dağıttı.Üç sayfadan oluşan formun 3'üncü sayfasındaki kimlik bilgilerinin içinde, kişinin ''mezhebi'' de soruldu. Çalışanlar önceki gün İstanbul'da birkaç hastaneye dağıtılan formlare tepki gösterdi. TTB ve İstanbul Tabip Odası'nca Cağaloğlu'ndaki İTO merkezinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Başkan Prof. Dr. Gençay Gürsoy , kişinin mezhebinin sorulmasının anayasanın 3, 4 ve 24'üncü maddelerine aykırı olduğunu söyledi. Hükümetin değiştiği ile igili söylemlerini anımsatan Gürsoy, " Geçmişte, hastane ve birinci basamak sağlık kurumlarına mescit gibi yerler eklemede birtakım adımlar atılmıştı. Şimdi bu mezhep fişlemesi işi iyice çığırından çıkarıyor.'' diye konuştu.

TTB ve İTO adına yapılan ortak açıklamayı da İTO Yönetim Kurulu üyesi Dr. Ali Çerkezoğlu okudu. Açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti'nin niteliklerinin anayasanın 2'nci maddesinde demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olarak tanımlandığı, 4'üncü maddesinde de bu niteliklerin değiştirilemeyeceği ve değiştirilmesinin teklif edilemeyeceğinin hüküm altına alındığı belirtildi.

Açıklamada ayrıca ''Anayasanın 24'üncü maddesi de 'Kimse, ibadete, dini ayin törenlere katılmaya, dini inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz, dini inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz' hükmünü içermektedir'' denildi. Bakanlığa, çalışanlarının dini inanç ve mezheplerine dair bilgileri nerede ve hangi amaçla kullanacağının sorulduğu açıklamada, özetle şu ifadelere yer verildi:

''Sağlık Bakanlığı memurlarının, sicil başarılarını ve atamalarını mezheplerine göre mi değerlendireceksiniz? Sağlık Bakanlığı'nda yönetici olabilmek ve için hangi mezhebin ve/veya hangi tarikatın 'Menziline' mensup olmak gerekiyor? Sağlık çalışanlarını yanı sıra namaz kılıp kılmama, oruç tutup tutmama, hacca gidip gitmeme gibi dini tutumlarını da fişliyor musunuz? Demokrasinin olmazsa olmaz koşulu laikliği kabullenmeniz için daha kaç yıl geçmesi gerekecek?''

CUMHURİYET
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2005 Pazar 03:59:07
Güncelleme :9 Ekim 2005 Pazar 10:59:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?