27
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Sağlık raporlarına çifte soruşturma

Ergenekon tutuklusu emekli Orgeneral Şener Eruygur'un eşine ait, internete düşen ses kayıtlarının doğrulanması Adalet ve Sağlık bakanlıklarını harekete geçirdi. Mukaddes Eruygur ile GATA Beyin Cerrahisi Servis Şefi Kd. Albay Nusret Demircan arasında geçen konuşma, tutuklulara verilen raporları tartışmalı hale getirmiş, kişilerin sağlık durumlarına göre değil, hukukî şartlara göre belge düzenlendiği anlaşılmıştı.

Konuyu mercek altına alan Sağlık Bakanlığı, Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ve eski Özel Harekât Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin'in sağlık raporları hakkında inceleme başlattı. Teftiş Kurulu, Ersöz'ün Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden GATA'ya sevkini araştırırken, eski Özel Harekâtçı İbrahim Şahin'i 2003 yılında cezaevinden kurtaran raporu da gündemine aldı. Benzer bir işlem Adalet Bakanlığı tarafından yürütülüyor. Soruşturmanın merkezinde ise tutuklu sanıkların kaldığı Silivri 5 No'lu Kapalı Cezaevi Müdürü Bahtişen Er var. Alınan bilgilere göre Er, tutuklu komutanları cezaevi doktorunun muayesinden geçmeden hastaneye sevk etmekle suçlanıyor.

Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan ve ardından 'sağlık gerekçesiyle' tahliye edilen emekli Orgeneral Şener Eruygur'un eşi Mukaddes Eruygur'un ses kayıtları 10 Şubat 2009'da gündeme bomba gibi düşmüştü. Mukaddes Eruygur ile GATA Beyin Cerrahisi Servis Şefi Kd. Albay Nusret Demircan arasında geçtiği anlaşılan kayıtta, Eruygur'un serbest bırakılmasına ilişkin süreçte yaşananlar anlatılıyor. Bayan Eruygur'un da kabul ettiği ses kaydında Albay Demircan, "Buradan taburcu edilirse tekrar aynı şeyler yaşanır endişesi var." ifadelerini kullanıyor, emekli askerin tekrar tutuklanabileceği ihtimaline karşı kaygılarını dile getiriyor. Konuşmanın diğer bölümünde ise Eruygur'a hiçbir tedavinin uygulanmadığı, bir doktorun "bomboş yatıyor" cümlelerinden anlaşılıyor. Doktor, GATA'da müşahede altında tutulan Eruygur'a ait ne bir kan testi ne de bir film olduğunu söylüyor.

İşte bu konuşma, Ergenekon sanıklarına verilen doktor raporlarını tartışmalı hale getirdi. Söz konusu kayıt üzerine sivil toplum örgütleri, olayın Adalet ve Sağlık bakanlıkları tarafından sorgulanması gerektiğini açıkladı. Her iki bakanlık, ses kayıtlarının ortaya çıkmasının ardından harekete geçti.

Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı, Levent Ersöz ile İbrahim Şahin'in sağlık durumlarıyla ilgili soruşturma başlattı. Kurul, Ersöz'ün Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Gülhane Askerî Tıp Akademisi'ne (GATA) sevkini incelerken, İbrahim Şahin'i 2003'te cezaevinden kurtaran Kartal Devlet Hastanesi'nin raporunu da mercek altına aldı.

Raporda Şahin'in "travmaya bağlı yakın ve uzak hafıza kaybı"na uğradığı belirtilmişti. "Hastanın hastalıkları kalıcıdır. Düzelme göstermez." denilmişti. İbrahim Şahin'e Susurluk Davası'nda hafıza kaybı raporu veren Adli Tıp 3. İhtisas Kurulu'nun başkanı Nur Birgen'in daha önce meslekten men cezası aldığı ortaya çıkmıştı. Aynı kurulun üyelerinden Prof. Dr. Erbil Gözükırmızı'nın ise Doğu Perinçek'in genel başkanlığnı yaptığı İşçi Partisi'nin üyesi olduğu anlaşılmıştı.

Cezaevi müdürüne 'sevk' soruşturması

Adalet Bakanlığı'nın, Ergenekon terör örgütü davasının tutuklu sanıklarının kaldığı Silivri 5 No'lu Kapalı Cezaevi Müdürü Bahtişen Er hakkında soruşturma başlattığı öğrenildi. Davanın tutuklu sanıklarından emekli Orgeneral Hurşit Tolon tahliye olmadan önce söz konusu cezaevinde kalıyordu. Yine tutuklu sanıklar emekli Tuğgeneral Veli Küçük ve emekli Tuğgeneral Levent Ersöz de aynı cezaevindeydi. Şen'in, emekli paşaları cezaevi doktoruna muayene ettirmeden hastaneye sevk etmekle suçlandığı ileri sürülüyor. 10 bin 904 tutuklu ve hükümlü barındıracak olan Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde 8 tane L tipi kapalı ile bir de açık cezaevi infaz kurumu bulunuyor. ETÖ tutuklularının çoğu 5 No'lu Kapalı Cezaevi'nde barınıyor. Sanıklardan bir kısmı da 4 No'lu Cezaevi'nde kalıyor. Bayrampaşa Cezaevi'nde 7 yıl müdürlük yapan Bahtişen Er ise 5 No'lu Kapalı Cezaevi'nin müdürü Silivri Cezaevi Kampüsü'nde 4 ve 5 No'lu L Tipi cezaevlerinde kalan Ergenekon tutukluları, koğuş arkadaşlarını kendileri seçmişti. 5 No'lu L Tipi Cezaevi'nde kalanlar arasında emekli Orgeneral Hurşit Tolon, emekli Tuğgeneral Veli Küçük; avukat Kemal Kerinçsiz ve Sami Hoştan da bulunuyordu. Tolon ile Hoştan, ilerleyen süreçte farklı gerekçelerle tahliye oldu.

İbrahim Şahin'e

kan testi

Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan İbrahim Şahin'e kan testi yapıldı. Eski Özel Harekât Dairesi Başkan Vekili, Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nden jandarma eşliğinde Marmara Üniversitesi Hastanesi'ne getirildi. Burada kan örneği alınan ve radyoloji bölümünde röntgeni çekilen Şahin, kısa süren işlemlerin ardından tekrar cezaevine götürüldü. Şahin, 2 gün önce de işitme testi amacıyla aynı hastaneye getirilmişti.

Zaman
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2009 Cumartesi 03:34:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?