16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Sahte diş hekimlerine cezaevi yolu

SAHTE dişhekimlerine cezaevi yolu gözüktü. Diplomasız sözde sağlıkçılara savaş açan İl Sağlık Müdürlüğü ve İzmir Dişhekimleri Odası, üç sahte dişhekimini hapse mahkum ettirdi. Oda Başkanı Turgan Ülker, “Yıllardır verdiğimiz mücadele, cezaların az ve ertelenir olması yüzünden havada kalıyordu. Artık cezalar arttı ve ertelenmiyor. Sahtekarlar bu işin şakası olmadığını öğrenecek” dedi.

Bu işin eğitimini almadıkları halde, dişhekimi gibi hasta bakıp tedavi eden, diş çekip dolgu yapan, insanların sağlığıyla oynayan ‘sahte şifacı’ların yaptıkları yanlarına kar kalmayacak. İl Sağlık Müdürlüğü Ağız ve Diş Sağlığı Şube Müdürü Türker Ünal ve ekibiyle birlikte ortak çalışma yürüttüklerini, tespit ettikleri dişhekimlerinin yasalar önünde hesap vermesi için çalıştıklarını belirten Dişhekimleri Odası Başkanı Ülker, “Maalesef bu insanlar cezaların caydırıcı olmaması nedeniyle dişhekimi gibi muayenehane açıyor, hasta bakıyor. Bu kişileri dişhekimi sanıp tedaviye giden vatandaşlar tedavilenden memnun kalmayınca bize şikayet ediyor.

Bazı meslektaşlarımız da çevrelerindeki bu kişileri fark ediyor, bize bildiriyor. Oda olarak İl Sağlık Müdürlüğü ile bu sahte dişhekimlerinin insanların sağlığıyla oynamasına engel olmak için yaptığımız ortak mücadeleyi, değişen yasa güçlendirdi. Eskiden bu insanları yakalıyor, yargının önüne çıkarıyorduk. Ancak bir yılın altında olan hapis cezası erteleniyor, para cezasına çevriliyordu. 5 yıl aynı suçu işlerken yakalanmadıysa 5 yılın sonunda sicili de affa uğruyordu. Ama artık bu dönem kapandı, mücadelemiz sonuç vermeye başladı” diye konuştu.

Yapılan ihbarlar üzerine Alsancak'ta muayenehane işleten Fikret Kara, Gültepe'de muayenehanesi bulunan Osman Yıldız ile Basmane'deki muayenehanesinde hasta kabul eden Hüseyin Kırlı'nın ortak çalışmalar sonunda hakim karşısına çıkarıldıklarını belirten Ülker, şöyle konuştu:

“Diplomaları olmadığı halde dişhekimliği yaptıkları saptanan, muayenehane olarak kullandıkları yerde dişhekimliğinde kullanılan aletler bulunan bu kişiler hakkında açılan davalar sonuçlandı. Üçü de hapis ve para cezasına çarptırıldı.

Fiekret Kara adlı sahte dişhekimi bu yasadan önce yakalandığı için bir yıl hapis cezasına çarptırıldı. Cezası 10 ay hapse indirilirdi, 4.200 YTL para cezasına çevrildi. Diğer iki sahte dişhekiminin ise bu şansı olmadı. Yeni yasa indirim ve erteleme getirmiyor. Temyiz hakları var ama ikisi de 3 yıl hapis ve 1000 YTL para cezasına çarptırıldı. Bu cezalar pişmanlık bildirmeleri üzerine 2 yıl 6 ay hapis, 833 YTL para cezasına dönüştürüldü. İlk kez hapis cezası çıkıyor. Bundan sonra sahte dişhekimleri yakalandıkları taktirde hapis yatacaklarını bilmeli. Bu yasa sayesinde sağlıkta sahtekarların insan sağlığıyla oynaması artık kolay olmayacak.”

Hürriyet
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2007 Perşembe 11:49:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?