18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Sakal-ı Şerif'in 12 Mart turu

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’un ‘Sakal-ı Şerif’i Atatürk Havaalimanı’na getirtmesinin ardından bütün Türkiye, ‘Sakal-ı Şerif’in Ürdün’e mi, yoksa Dubai’ye mi gönderilmeye hazırlandığı sorularına yanıt aramıştı. ‘Sakal-ı Şerif’in yurtdışına çıkarılıp çıkarılamayacağı tartışılmıştı.

Oysa Sakal-ı Şerif, bundan tam 34 yıl önce bir uçağın kokpitinde, herhangi bir kararname çıkarılmaksızın, sessiz bir şekilde Brüksel’e götürülmüş, 10 gün boyunca Belçika ve Almanya’daki camilerde dolaştırılmış. Bu gerçeği Diyanet İşleri eski Başkan Yardımcısı Sami Uslu, Hürriyet gazetesine; Faruk Bildirici'ye açıkladı.

O dönemde Diyanet İşleri Başkanı başkanı olan ve 19. dönemde Refah Partisi’nden milletvekili seçilen Lütfi Doğan’ın özel kalem müdürü Sami Uslu, Avrupa’daki camileri dolaşmak üzere bir geziye çıkar. İlk kez bir Diyanet görevlisinin Avrupa gezisi niteliğindeki bu ziyaret, ramazan ayına rastlatılır. Sami Uslu Kasım 1971’de camilerde dolaşırken, vatandaşlar, ‘Biz burada her şeyden mahrumuz. Türkiye’de ramazanda camilerde Sakal-ı Şerif gösteriliyor. Burada o da yok. Hocam bize de temin edemez misin?’ derler. Bundan sonrasını Sami Uslu’dan dinleyelim:

‘Ben de Başkanımız Lütfi Doğan’a telefon ettim. Oradaki heyecanı aktardım, Sakal-ı Şerif gönderip gönderemeyeceklerini sordum. Lütfi Doğan da gönderebileceklerini söyledi. ‘Biz THY uçağının pilotuna veririz, ondan alırsınız’ dedi.

Gerçekten de Ankara’dan, Ulus’taki bir camiden aldıkları Sakal-ı Şerif’i bir uçağın pilotuna vermişler. biz de Brüksel Havaalanı’na başkonsolosluktan yetkililerle gittik. Sakalı Şerif’i aldık. Havaalanında polisler açıp bakmak istedi, ben kutsal emanet olduğunu söyleyerek açtırmadım.

10 gün boyunca Belçika ve Almanya’daki camilerde dolaştırdım. Büyük heyecanla karşılandı. Hatta televizyonlar, gazeteler de haber yaptı. Kuyruğa girenlere öptürmüyordum, sadece gözlerine sürmek isteyenlere izin veriyordum. Göz sürmenin peygamberimize ‘Sen gözümün nurusun’ demek olduğuna inanıyorlardı. Sonra da getirip camideki yerine koyduk.’

Sami Uslu’nun Sakal-ı Şerif sessizce Avrupa’ya götürdüğü tarihte Nihat Erim hükümeti işbaşındadır, Diyanet’ten görevli Devlet Bakanı Mehmet Özgüneş’tir ama ona bile haber verilmemiştir.

Rabıta, Kenan Evren ve Konsey’in kararıydı

Diyanet’in yurtdışına resmi görevli göndermesinde de büyük rol oynayan Sami Uslu, bu konudaki çalışmalarını da şöyle anlatıyor:

‘1981 yılının kasım ayıydı sanırım. S.Arabistan’dan Rabıta (Dünya İslam Birliği) Başkanı Muhammed Hanekan ve Genel Sekreteri Saffet El Emini geldi. Dışişleri Bakanlığı ile de temas kurdular. Avrupa’daki bazı görevlilerimize maaş verme konusu da o zaman kararlaştırıldı. Bu konudaki kararı da hem ilgili bakan, hem de Kenan Evren ve Milli Güvenlik Konseyi onayladı. 1982’de ben görevli olarak S.Arabistan’a giderken Avrupa’da 444 görevlimiz vardı.

1987’de rahmetli Uğur Mumcu’nun ‘Rabıta’dan maaş alınıyor’ yazıları çıkıp ve dönemin bakanı Mehmet Özgüneş haberi olmadığını da söyleyince ben de dosyaları alıp MGK’ya gittim. Bu konunun kendilerinin izniyle alındığını hatırlattım.

Rabıtadan maaş alınmasaydı denebilir ama o zaman naçar kalmıştık. Türkiye’nin 70 cente muhtaç olduğu zamanlardı. Daha sonra bütçede Atatürk’ün emriyle açılmış bir faslı bulup resmi görevli göndermeye başladık da mesele çözüldü.’
Faruk BİLDİRİCİ / Hürriyet
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2005 Çarşamba 06:09:49
Güncelleme :2 Kasım 2005 Çarşamba 06:31:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?