24
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Samsun'da tarihi mezarlar bulundu

Samsun'da M.Ö. 2. ya da 3. yüzyıldan Amisos döneminden kaldığı tahmin edilen birbiriyle bağlantılı 3 mezar bulundu. Karasamsun Mahallesi, Anadolu Caddesi üzerinde elektrik direği hattı döşeme çalışması yapan TEDAŞ ekipleri, direk dikimi sırasında yaptıkları kazıda bir çukur buldu.

TEDAŞ görevlilerinin durumu emniyet güçlerine haber vermesinin ardından, olay yerine gelen polis, çevre güvenliğini aldıktan sonra müzeye haber verdi.

Müze müdürlüğünde görevli arkeologlar tarafından yapılan incelemede çukurun tarihi bir mezar olduğunun tesbit edilmesinin ardından kazı çalışmaları başlatıldı. Devam eden kazı çalışmalarının neticesinde birbirine bağlantılı 3 mezar bulundu. Mezarın içinden bazı kemik parçaları, resim işlemeli çanak ve çömlek ile demir parçaları çıktı.
Çalışmaları incelemek üzere gelen İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Arkeolog Prof. Dr. Sümer Atasoy, mezarların bulunduğu yerin eski Samsun olarak bilinen tarihi Amisos Şehri'nin mezarlık bölümü olduğunu söyledi.

Bu mezarların M.Ö. 2. ya da 3. yüzyıla ait olduğunu ve içinden M.S. 14. yüzyıla ait Selçuklu ile Bizans dönemine ait bazı eserlerin de çıktığını belirten Atasoy, "Mezarın geçmiş dönemlerde de mezar kazıcıları tarafından açılmış olma ihtimali yüksek. İçinde bulunan eserlerin M.Ö.'ye ait olması mümkün değil. Şu an kazı çalışmalarımız devam ediyor. Daha birçok eserin bulunacağına inanıyorum. Şu an elde ettiğimiz çanak, çömlek, kemik ve demir gibi parçaların üzerinde incelemeler yapacağız. Net sonuçları ilerleyen günlerde alabileceğiz" diye konuştu.

Mezar kazıları ise Müze Uzmanı Elif Yılmaz gözetiminde, İlkadım Belediyesi'nden alınan personel desteğiyle devam ediyor.


iha
Yayın Tarihi : 13 Ağustos 2005 Cumartesi 08:24:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
murat remil IP: 78.179.122.xxx Tarih : 4.05.2008 15:02:06

türkiyede bulunan her tarihi eserler %100 yurtdışına kaçırılıyor buna son verilip bu eserlerin türkiye genelinde kalmasını istiyoruz