22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Sanatçıların TBMM çıkarması

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, korsan yayıncılara savaş açan ve seslerini duyurabilmek amacıyla Ankara'ya gelen sanatçıları kabul etti.

Başbakan Erdoğan, bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmanın hemen ardından kabinenin ilgili bakanlarıyla AK Parti TBMM Grup Toplantı Salonu'nda, aralarında İbrahim Tatlıses, Orhan Gencebay, Ferdi Tayfur, Ebru Gündeş, Gülben Ergen, Adnan Şenses, Özcan Deniz, Zara gibi ünlü sanatçıların da bulunduğu heyetle görüşerek, sorunları dinledi.

Görüşmede ilk sözü, Müzik Yapımcıları Derneği (MÜYAP) Başkanı Bülent Horta aldı. Horta, müzik sektörünün kan kaybı içinde olduğunu, büyük eserler veren sanatçıların ve plak şirketlerinin batma noktasına geldiğini söyledi. Korsanın sanat dünyasını kemiren bir illet olduğunu dile getiren Horta, sanatçıların eserlerinin sömürüldüğünü ve haksızlığa uğradıklarını söyledi. Adalet Bakanı Çiçek'ten yargının hızlı çalışması talebinde bulunan Horta, İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu'dan da güvenlik görevlilerinin görevlerini daha titiz bir şekilde yürütmesini istedi. MESAM Başkanı Ali Rıza Binboğa da, konuyla ilgili olarak, "Yasalarla ilgili bir sıkıntımız yok, yasaların uygulanmasında sorun var" dedi.

Adnan Şenses ise, yaptığı konuşmada, korsanla ilgili yasanın çıktığını, ancak neden uygulanmadığını merak ettiklerini belirtti. "Hırsız gözümüzün önünde basıyor" diyen Şenses, korsan CD ve kasetlerin polis tarafından ele geçirildiğini, ancak polisin daha sonra korsan satıcısına 'güle güle' dediğini iddia etti. Şenses, "Peki 9 yaşındaki bir çocuk baklava çaldı diye 15 sene hapis cezasına çarptırıldı. Korsanı yapan hırsız niye yakalanmıyor. Bu bir suç örgütüdür. Neden bu örgütün kökü kazınmıyor. Hem satanı, hem de hammaddeyi vereni yakalamak lazım" şeklinde tepki gösterdi.

Başbakan Erdoğan'ın 'Kadayıfı da getirseydin' esprisi yaparak kürsüye çağırdığı ünlü sanatçı İbrahim Tatlıses de sözlerine, "Canımız yanıyor sayın Başbakan" diyerek başladı. Sanat dünyasının ateşler içinde olduğunu savunan Tatlıses, "Amerika'dakiler mi akıllı biz mi akıllıyız. DVD'den kazandıklarının haddi hesabı yok. Almanya'da bir CD'nin fiyatı 14 Euro. Bizde ise 7.5 milyon lira. Adamlar bir CD yapıyor, 5 sene oturuyor. Bizim enerjimiz güme gidiyor" diye yakındı. Tatlıses, aynı zamanda devletin kasasının da bu korsan yayıncılık nedeniyle soyulduğunu dile getirerek, "Kimse peşlerinden koşmayacak. Biz niye hırsızın peşinden koşalım.

Cezayı bir kişiye verelim, 5 sene yatacağını bilse bir daha yapar mı? Aynı zamanda gençlerimizi hırsızlıktan da koruyacağız. Korsan millete çok sempatik geliyor. Tek gözü kapalı kişi değil. Çoluklarına haram para yediren adamlar bunlar. Bizim ceplerimizdeki paraları çekiyorlar. Cezalarını ağırlaştıralım. Başımızda siz varsınız. Hükümet olarak size sığınıyoruz" şeklinde konuştu.

Sanatçıların söz almasının ardından bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, sanatçısı olmayan bir milletin uluslararası camiada kolunun kanadının kırık olduğunu söyledi. Sanatın bir ülkenin atardamarı olduğunu belirten Erdoğan, uygulamada aksaklıklar olduğunu ifade etti. Bunun için yasayı güncelleştirebileceklerini veya farklı bir noktaya taşıyabileceklerini vurgulayan Başbakan Erdoğan, Adalet Bakanı Cemil Çiçek ve İçişleri Bakanı Aksu'ya meslek kuruluşlarıyla ortak bir çalışma yapmaları talimatını verdi. Erdoğan, bu çalışma kapsamında yargı sürecinin hızlandırılması için bir yasa çalışmasına ihtiyaç olduğunu, bu yöndeki tüm taleplerin 21 Aralık Çarşamba saat 14.00'te Adalet Bakanlığı'nda yapılacak toplantıda ele alınacağını bildirdi. Erdoğan, İçişleri Bakanı Aksu'ya da İl Emniyet Müdürleri'ni uyarması yönünde talimat verdi. Aksu'dan bu konuda genelge yayınlamasını istemeyen Erdoğan, "Genelgeler sümenaltı oluyor" dedi.

Bu sırada Ahmet Yılmaz adlı bir sanatçı ayağa kalkarak, Başbakan'dan söz istedi. Yılmaz, "Sayın Başbakan bu korsanı Türkiye'de belli bir grup kontrol ediyor. Buradan elde edilen para, askerimize ve polisimize mermi olarak dönüyor. Asla ve kata karın doyurmak için değil, ülkemize kastediyorlar" diye konuştu. Başbakan Erdoğan, görüşmenin ardından ünlü sanatçılarla hatıra fotoğrafı çektirdi.

.
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2005 Çarşamba 23:14:45
Güncelleme :14 Aralık 2005 Çarşamba 23:19:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?