16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Sapanca Gölü'nde su yükseliyor

Sakarya ve Kocaeli'nin içme suyu havzası olan, İzmit Büyükşehir Belediyesi'nin Yuvacık Barajı'na isale hattı döşeyerek su almak istediği Sapanca Gölü'nde kuraklık nedeniyle gözlenen su seviyesindeki düşüş durdu. Karların erimeye başlamasıyla su seviyesinde belirgin artış gözlenen Sapanca Gölü'nde şimdilik tehlike kalmadı. Sakarya Valiliği de, göle giden dereler üzerine kurulan su firimalarıyla ilgili inceleme başlattı.

Devlet Su İşleri 32'nci Teknik Şube Müdürü Abdulselam Eldemir, kuraklık tehdidi altında olan göldeki su seviyesinin düşmemesi için tahliye kapaklarının açılmadığını söyleyerek, “Eğer kapakları açarsak Adapazarı için susuzluk çanları çalar” dedi. Eldemir Sapanca Gölü'nden su tahliyesi yapılan Çark Deresi'ne normal şartlarda saniyede 12 metreküp bırakıldığını belirterek, şunları söyledi:

“Göldeki su seviyesinin yeterli olmaması nedeniyle yaklaşık 1 aydan bu yana tahlike kapaklarını açmıyoruz. Çark Deresi'ne su bırakırsak Sapanca Gölü'ndeki su seviyesi düşer. Bu da Adapazarı için tehlike anlamına gelir. Göldeki su seviyesini korumak amacıyla kapakları kapalı tutuyoruz.”

DSİ verilerine göre Ocak ayının ilk haftası 30.90 seviyesinde olan su kodu hafta içerisinde 31.04 seviyesine ulaştı. Gölün normal kodunun ise 32.50 olduğu belirtildi.

DSİ yetkilileri, gölde daha önce de su seviyesinde düşüşler olduğunu belirtirken, bunun mevsimsel yağışlara bağlı olduğunu, şu an için göldeki su seviyesinin yükselişe geçerek normal sayıbalibecek düzeye ulaştığını belirtti.

Sapancalılar gölden aşırı su çekildiğini belirtti. 69 yaşındaki Şemsi Çınar, bugüne kadar gölde böyle çekilmeler olmadığını söyleyerek, “Önceden bu aylarda ekinlerimiz sular altında kalırdı. Ama simdi öyle bir sey olmadığı gibi tam aksine su seviyesi azaldı. Göl kıyısında tarlam olduğu için iyi oldu” derken, 56 yaşındaki Mehmet Koç 12 yıldan bu yana göl kenarında oturduğunu beirterek, “Gölün ilk defa bu kadar çekildiğini gördüm. Bu durum beni endişelendiriyor. Tedbir alınmazsa göl bataklığa dönüşebilir” diyerek endişesini dile getirdi.

Sapanca Gölü'nde yaşanan su sorunu üzerine Sakarya Özel İdare Müdürlüğü gölü besleyen derelerin üzerinde bulunan su şirketlerini incelemeye aldı. Özel İdare Müdürlüğü’nün izin verdiği 12 firmaya gölden ne kadar su aldıkları yönünde araştırma yaptığı belirtiliyor.
DHA / Hürriyet İnternet
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2007 Perşembe 12:40:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?