19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Savcı Ferhat Sarıkaya ifade verdi

Hazırladığı Şemdinli İddianamesi'nde Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile üst düzey komutanları da suçlayan Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya hakkında Adalet Bakanlığı’nın başlattığı inceleme tamamlandı.

Van’da Sarıkaya’nın savunmasını alan 2 müfettiş Ankara’ya döndü. Genelkurmay Başkanlığı’nın Savcı Sarıkayı’nın iddianamesinde suçladığı Orgeneral Büyükanıt hakkında soruşturma yapılmayacağını açıklamasına karşın Van Cumhuriyet Başsavcılığı sessiz kaldı.

Hakkâri’nin Şemdinli İlçesi’nde 9 Kasım 2005 tarihinde eski PKK hükümlüsü Seferi Yılmaz’a ait Umut Kitabevi’nin bombalanması ve çıkan olaylarda 1 kişinin ölmesi ve 5 kişinin yaralanması olayını soruşturan Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya, hazırladığı iddianamede Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve üst düzey komutanları suçladı. Bunun üzerine Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in talimatıyla Savcı Sarıkaya hakkında inceleme başlatıldı.

Bakanlıktan geçen hafta Çarşamba günü Van’a gelen Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu’ndan 2 müfettiş, incelemelerini tamamladıktan sonra Savcı Sarıkaya’nın savunmasını aldı. Van Cumhuriyet Başsavcısı Kemal Kaçan ve diğer savcıların da bilgisine başvuran müfettişler, cuma günü Van’dan ayrıldı. Müfettişlerin, hazırlayacağı raporu Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’ne sunacağı belirtildi.

Genelkurmay Başkanlığı bugün yaptığı açıklamada, Orgeneral Büyükanıt hakkında soruşturma açılmasına gerek olmadığını bildirirken, iddianamenin siyasi olduğu ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ni yıpratmaya yönelik olduğu belirtildi. Genelkurmay Başkanlığı’nın açıklaması ile ilgili Van Cumhuriyet Başsavcılığı’ndaki hiçbir yetkili konuşmadı. Van Cumhuriyet Başsavcısı Kemal Kaçan bu konuda her hangi bir değerlendirmede bulunmayacaklarını söyledi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 20 Mart 2006 Pazartesi 15:57:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?