31
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Savcılığın gözü AKP dosyalarında

Türban yasağını kaldırmanın kapatma nedeni olacağını 2 kez vurgulayan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, AKP'yle ilgili dosyalar üzerinde çalışmaya başladı.

Yükseköğretimde türban yasağını anayasa ve yasaları değiştirme yoluyla kaldırmanın, siyasi parti kapatma nedeni olacağı konusunda iki kez açıklama yapan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, AKP'ye ilişkin dosyaları raftan indirerek üzerinde çalışmaya başladı. Başsavcılık, MHP'nin önceki eylemlerini de olası bir kapatma davası açabilecek yoğunlukta olup olmadığını belirlemek amacıyla incelemeye aldı.
AKP ve MHP'nin üniversitelerdeki türban yasağını kaldırmaya yönelik, Anayasa ve YÖK Yasası'nda değişiklik yapılmasına ilişkin formülü cumartesi günü TBMM'den geçirmeyi tasarlaması, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nda da yoğun bir çalışmanın başlatılmasına yol açtı. 

Yargı kulislerinde konuşulan iddialara göre, siyasi parti kapatma davası açmakla yetkili tek isim olan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, siyasi partilerin sicil dosyalarını tutmakla görevli Yargıtay savcılarına, AKP ve MHP'nin dosyalarını raftan indirmeleri talimatı verdi. Yalçınkaya, partilerin günlük faaliyetlerini takip ederek, olası yasaya aykırı faaliyetleri belirlemek için dosya tutan savcılarla sıkça toplantı düzenlemeye başladı.

Odak kriteri
Refah ve Fazilet partilerinin kapatılmasına ilişkin Anayasa Mahkemesi kararlarını ve AİHM'nin Refah Partisi kararını anımsatarak, türban yasağını kaldırmaya yönelik girişimlerin parti kapatma nedeni olduğu yönünde iki kez açıklama yapan Yalçınkaya ve savcılar, AKP ve MHP'nin dosyalarındaki delilleri incelemeye aldı. 

AKP'nin, türban ve laiklikle ilgili önceki faaliyet ve açıklamalarının anayasada parti kapatma davaları için aranan "laikliğe aykırı faaliyetlerin odağı haline gelmek" kriterini karşılayacak yoğunlukta olduğu değerlendirmesi yapıldı.

Refah kararı
Kulislerde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Refah Partisi kararının, AKP aleyhinde açılacak olası bir kapatma davasının zamanlaması konusunda belirleyici olacağı da konuşuluyor. Söz konusu kararda, iktidarda olan bir siyasi partinin eylemlerinin henüz gerçekleşmeden önlem alınmasının AİHM'nin temel kaynağı olan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne uygun olduğu vurgulanıyor. Bu nedenle başsavcılığın, AKP ve MHP'nin türban formülü TBMM'den geçmeden kapatma davası açabileceği belirtiliyor. 

Başsavcılık, MHP'nin durumunu ise son türban girişimlerinin, tek başına dava açmak için yeterli olup olmadığı boyutuyla inceliyor.

Milliyet
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2008 Çarşamba 18:17:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?