18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Schröder, iftar yemeğine geliyor

Türkiye’nin, 3 Ekim'de Avrupa Birliği'yle üyelik müzakerelerine başlamasının ardından, ilk kez Avrupalı bir lideri bugün konuk etmesi bekleniyor. 

Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la İstanbul'da iftar sofrasında buluşmak üzere geliyor.

Schröder, özel nitelikteki bir günlük ziyareti sırasında, iftar sofrasına katılıp, yemek öncesi duayı dinleyecek.

Böylece, ilk kez Hristiyan bir ülkenin başbakanı, Müslüman bir ülkenin başbakanıyla dini motifli bir yemekte biraraya gelmiş olacak.

Almanya Başbakanı Schröder’in ziyareti, 3 Ekim pazarlıkları sırasında, Erdoğan’la yaptığı bir telefon konuşması sırasında kararlaştırılmıştı.

Bu ziyaretle, Türkiye’nin AB ile üyelik müzakerelerine başlamasını kutlayan Schröder’in, Almanya seçimlerinde kendisini desteklediği için Erdoğan’a teşekür etmesi de bekleniyor.

Koltuğunu devretmeye hazırlanan Almanya Başbakanı’nın, Türkiye’nin üyeliğine desteğinin altını çizmesi de beklentiler arasında.

Türkiye’ye 11 yıl aradan sonra geçen yıl resmi ziyaret yapan ilk Almanya başbakanı olan Schröder’in bu ziyareti Almanya iç politikası açısından, zorlu pazarlıkların yapıldığı bir döneme rastlıyor.

Schröder’in Sosyal Demokrat Parti’si 18 Eylül’de yapılan son seçimlerde, az farkla, Angela Merkel liderliğindeki Hristiyan Demokratlar’ın gerisinde kalmıştı.

Haftalar süren 'büyük koalisyon' pazarlıklarından sonra, Merkel, yeni hükümetin başbakanının kendisi olacağını önceki gün açıklamıştı.

Schröder’in yeni kabinede yer alıp almayacağı ise henüz bilinmiyor.

Schröder, bir gece geçireceği İstanbul’da, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’nin İstanbul İl Başkanlığı’nın konuğu olacak.

AK Parti, iki ülke başbakanının iftar sofrasında biraraya gelmesini, “medeniyetler buluşması” diye tanımlıyor.


BBC Türkçe
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2005 Çarşamba 07:39:25
Güncelleme :13 Ekim 2005 Perşembe 17:11:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?