22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Sefarad Yahudileri'nden Türkiye'ye şükran

Amerikan Sefarad Federasyonu ve Uluslararası Raoul Wallenberg Vakfı, II. Dünya Savaşı sırasında Yahudilere yardım eden Türk diplomatları anısına Türkiye'ye bir şükran ödülü verdi.
Şükran ödülü söz konusu iki Yahudi kuruluşu tarafından New York'taki Türkevi'nde ortaklaşa düzenlenen bir törenle Türkiye adına Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu'na takdim edildi.

Ödülü aldıktan sonra bir konuşma yapan Büyükelçi Loğoğlu, Türk diplomatlarının taşıdıkları pek çok özellikleri ile bilindiklerini, ancak bu olaylarda kahramanlıkları ve cesaretleriyle öne çıktıklarını kaydetti.

Dünyanın en eski iki ulusu olan Türkler ve Yahudilerin tarihin hiçbir döneminde karşı karşıya gelmediğini de belirten Büyükelçi Loğoğlu, iki ulusun hep birer dost olarak yaşadıklarını ifade etti.

II. Dünya Savaşı sırasında diğer ülkelerden bazı diplomatların da benzer insanlık örnekleri gösterdiğini belirten Loğoğlu, ancak Türkiye'den çok sayıda diplomatın bu hassasiyeti göstermiş olmasından gurur duyduğunu kaydetti. Büyükelçi Loğoğlu, konuşmasında "ABD'de ne zaman sıkıntıya düşsek Yahudi dostlarımızdan yardım istiyoruz ve bizimle göstermiş oldukları dayanışmadan dolayı kendilerine teşekkür ediyorum" dedi.

Törende ayrıca 1942-1945 yılları arasında Marsilya Başkonsolos Yardımcılığı görevinde bulunan ve Naziler tarafından trenlere bindirilerek nakledilmekte olan 79 Yahudi'yi kurtaran Türk diplomat Necdet Kent adına oğlu Muhtar Kent'e de bir ödül verildi.
AA
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2005 Çarşamba 07:21:57
Güncelleme :2 Kasım 2005 Çarşamba 08:35:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?