19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Seks raporu 16 yönetici attırdı

Türkiye'deki bir uluslararası Fransız şirketi, çalışanlarının iş ve özel hayatlarını başka bir şirkete inceletti. Ofiste taciz ve seks yaptıkları iddiasıyla 16 kişi işten atıldı.

TÜRKİYE'DE BİR İLK
Güvenlik şirketinin 2002'de uluslararası firmaya sunduğu raporda ilginç iddialar var: Müdür S. şirketten 4 kadınla sınırsız ilişki yaşıyor. Müdür K. sabah toplantılarında iki kadını masa altı taciz etti, A. ile de tuvalette basıldı!

Masa altı tacizden 16 kişiyi kovmuşlar
Türkiye'de faaliyet gösteren uluslararası bir Fransız şirketi çalışanlarının iş ve özel yaşamını güvenlik şirketine izletti. Şirket bu izleme raporlarına dayanarak 16 kişiyi işten attı.

Garlin International adlı güvenlik şirketinin, 7 Mart 2002'de Türkiye'de faal, uluslararası bir Fransız şirketiyle imzaladığı anlaşma görülmemiş bir skandalı gözler önüne serdi. Anlaşmaya göre ortakları arasında ABD'de çeşitli istihbarat teşkilatlarında uzmanlık yapan polislerle, Türk emniyet teşkilatından emekli polislerin bulunduğu Garlin International, şirkette olup bitenleri düzenli olarak şirket yönetimine bildirecekti.

Yasal sınırları zorlayan anlaşmaya göre şirketin tüm birimlerinde denetim yapma, çalışan ve çalışmış personel ile görüşme, bilgi alma, her türlü bilgi ve belge toplama, gerektiğinde resmi kurumlara başvuru gibi yetkileri Garlin International'a veriyordu. Uluslararası şirketten G.A.R.R. ve Garlin'den Gary L. Caldwell imzalı anlaşma gereği her altı ayda bir yönetime raporlar sunuldu ve bu raporlara dayanarak pek çok kişi işten çıkartıldı. Raporlarda "şirket etiğine" aykırı davranışların saptanmasının amaçlandığı belirtiliyor. 2002'deki altı aylık çalışma boyunca 30'u eski personel, 20'si taşeron firma ve tedarikçi, 150'si de çalışan personel olmak üzere yaklaşık 200 kişiyle görüşüldüğü belirtilen raporda çalışanlardan firmalarla rüşvet alışverişi içinde olanlar ya da birbirleriyle cinsel ilişki kuranlar açıklanıyor.

İZLEME SÜRÜYOR
Raporun sonunda güvenlik ve danışmanlık şirketinin yaptığı araştırmalar sonucunda 16 çalışanın işten atıldığı da belirtiliyor. Firmanın daha sonra da rapor hazırlamayı sürdürdüğü, telefon konuşmalarını yasa dışı bir biçimde dinleyerek çalışanları işten çıkardığı ileri sürülüyor. 

Rapordan yakası açılmadık bölümler

Seviyesiz şakalaşmalar
S. ile ilgili halen çalışan C., .K., V. ile işten ayrılan A., G., P. ile yapılan mülakatlarda, S.'nin görev ve yetkisini kötüye kullandığını, otorite sağlayamadığını, bayanlarla seviyesiz şakalaşmalarının olduğu, kendisi ile ilgilenmeyen bayanların iş akitlerini fesh ettiği, U., K., A. ve R. ile sınırsız samimiyet ve ilişki içerisinde olduğu bilgileri alınmıştır. Ayrıca (şirkete) ait Nokia cep telefonunu,R.'ye hediye ettiği tespit edilmiştir.

Lüks ortamda yaşıyor
B. ile ilgili, hala şirkette çalışan bir çok kişiyle görüşme yapılmıştır. Ayrıca taşeron firmalarla da yapılan görüşmeler hep aynı doğrultudadır. B.'nin kazandıkları ile yaşam tarzı arasındaki tezatlık, çok lüks ortamlarda yaşaması, taşeron firmalar ile kirli ilişkiler içine girmesi, yönetsel anlamda otoritesini yitirmesi, gelen şikayetlere kulağını tıkaması, yapılan mülakatlardan anlaşılmıştır.

Evine eşya gönderdi
K. hakkında B. ile aynı takımda olması ve kirli işlere girdiği bilgileri elde edilmiştir. Evli olduğu halde D. ile uzun süre beraber olması, hala H. ile flört etmesi, Ajans V.'yi bir çok satın almacı kişiye ve kendi reyonuna mal veren firmalara bu ajans ile birlikte çalışılması konusunda zorlaması ve J. Kimya tarafından memleketi Erzincan'a bir fırın ile çamaşır makinası gönderilmesi tespit ettiklerimizdir.

Basamakları çabuk çıktı
B.'NİN asistanlığını yapan E. ile ilgili bir çok personel ile mülakat yapılmıştır. E'nin B. ile ilişkisinin olduğu, basamakları çabuk atladığı, eşine ait şirket ile B. Dağıtım Ajansı'nın gizli bir ilişkisi olduğu, B Dağıtım Ajansı'nın şirkete girmesi, S. ile yapılan mülakattan, yine K.'nin üstü kapalı bahsetmesi ve G. ile yapılan mülakattan anlaşılmıştır.

Masa altı hareketler
İZMİR mağaza müdürlüğü yapan K. hakkında Adana mağaza müdürlüğü yaparken A. ile sınırsız bir ilişkide olduğu, Ş., Ş.'yi defalarca taciz ettiği, sabah toplantılarında masa altından uygunsuz hareketler yaptığı, A. ile bir süre İzmir'de yaşadığı, İzmir'de alışveriş yapan toptancı müşterilere önlem almadığı anlaşılmıştır. Araştırmalar devam etmektedir.

Türk âşığına her ay para
OTORİTE boşluğundan şirketin muhasebesinin ciddi sıkıntılar yaşaması bu birimin yöneticisi olan G.'den kaynaklanmaktadır. Muhasebede çalışan bir çok personelin görev sorumluluğu taşımaması yüzünden şirketin kayba uğramıştır. G.'nin Türk sevgilisi K.'ye ait otel için her ay para göndermesi şaşırtıcıdır. G.'nin sevgilisi ile beraber yaşadığını kanıtlamak için bir kaç gün çalışma yapılmış ve Yeniköy'de sevgilisiyle yaşadığı görüntülenmiştir. Tüm hesap ekstreleri incelenmiş olup, muhasebe konusunda çalışmalar sürmektedir.
Sabah
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2006 Cuma 08:52:24
Güncelleme :30 Haziran 2006 Cuma 09:13:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?