28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Selin bilançosu ağırlaşıyor

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sele kapılarak kaybolan üç kişinin cesedine ulaşıldı. Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde ise sel sularına kapılan üç kişi kayıp. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker yardım kampanyası başlatmaya hazırlanıyor.

Mardin'in Nusaybin ilçesinde sele kapılan yedi yaşındaki Abdülkerim Meskin'in cesedi Suriye'de bulundu.

Diyarbakır'ın Bismil ve Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde de sele kapılan Temel Darun ve Ali Gündüz'ün cesetlerine ulaşıldı.

Diyarbakır, Batman, Şırnak, Mardin, Şanlıurfa illeri ile bu illere bağlı ilçe ve köyler başta olmak üzere özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 40'a yakın kişinin ölümüne ve mal kaybına neden olan sel felaketinin yaralarının sarılması için Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker harekete geçti.

Yardım kampanyası başlatma hazırlığında olan Bakan Eker, sel felaketinin yaralarının bir an önce sarılması ve felaketten etkilenen insanların gıda, giyim eşyası, muhtelif ev eşyası ve barınma gibi acil ihtiyaçlarının giderilmesi amacıyla çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmeler yapıyor.

Hakkari:
Hakkari'nin Şemdinli ilçesindeki selde 3 kişinin kayıp olduğu açıklandı. İlçede 4 kişinin yaralandığı, 150 evin hasar gördüğü ve 150 evin de boşaltıldığı bildirildi.

Hakkari Valiliği'nden yapılan açıklamaya göre, Şemdinli'de saat 16.00 sıralarında başlayan yoğun yağış nedeniyle ilçe merkezi ve köylerinde sel oluştu.

Elektrik hatlarının da hasar gördüğü sel nedeniyle, ilçedeki bazı yollar trafiğe kapanırken, Derecik Beldesi, Gülkonak, Altunsu ve Ortaklar köyleriyle ulaşım zorlukla sağlanıyor.

Hakkari'den Şemdinli'ye ilk etapta 2 loder, 2 eskavatör ve 600 battaniye gönderilirken, bölgeye ayrıca Van Arama Kurtarma Birliği Müdürlüğü'nden de 15
kişilik arama kurtarma ekibi sevk edilecek. Sel nedeniyle ilçe genelindeki okullar iki gün boyunca tatil edildi.

Batman:
Batman'ın Beşiri ilçesine bağlı Asma Dere köyünde selin sürüklediği kayalar yedi oturulamaz hale getirdi. Yardım talebinde bulunulmasına rağmen köye henüz çadır gönderilmedi.

Bölgeye gereken yardımı göndereceklerini söyleyen Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali, "yaraları sarmak namus borcumuzdur"dedi. Bu arada Van Belediyesi de Batman'a yardım gönderme kararı aldı.

Şanlıurfa:
Şanlıurfa ve çevresinde geçen hafta meydana gelen etkili yağış sonrası oluşan sel sularının üç mahalleyi tamamen, iki mahalleyi ise kısmen etkilediği ilçede, selin ardından ev ve işyerlerinde biriken çamurlar temizlenmeye çalışılıyor.

Kaymakamlık ve Belediye Başkanlığı ise evleri hasar gören vatandaşlara kumanya ve içme suyu dağıtıyor. Bazı siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinin
içme suyu ve battaniye yardımında bulunduğu ilçeye, Kızılay Genel Müdürlüğü'nce de yardım malzemesi gönderildi.

Harran Belediye Başkanı İbrahim Özyavuz, sel felaketinden 217 evin etkilendiğini açıkladı.



a.a-iha
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2006 Pazartesi 14:30:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?